Ιράκ: Περίπου 300 γυναίκες και παιδιά αλλοδαπών τζιχαντιστών απελάθηκαν στη Βαγδάτη

Ιράκ: Περίπου 300 γυναίκες και παιδιά αλλοδαπών τζιχαντιστών απελάθηκαν στη Βαγδάτη

Περίπου 300 γυναίκες και παιδιά αλλοδαπών τζιχαντιστών που έχουν αιχμαλωτιστεί στη Μοσούλη, την πρώην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, έχουν μεταφερθεί από το βόρειο Ιράκ προς τη Βαγδάτη «ενόψει της απέλασής τους προς τις χώρες τους», επεσήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος στο AFP.

«Πρόκειται για το δεύτερο κύμα και θα υπάρξουν ακόμη δύο ή τρία», διευκρίνισε ο Nuredin Kablan, αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νινευή.

«Συνολικά περισσότερα από 1.200 μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών θα μεταφερθούν από το κέντρο κράτησης της Τελ Κάιφ, βόρεια της Μοσούλης σε ένα άλλο κέντρο στην ιρακινή πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας είχε επισημάνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, μόλις είχαν φτάσει οι οικογένειες αυτές στην Τελ Κάιφ, ότι πρόκειται για 509 γυναίκες και 813 παιδιά που κατάγονται από 13 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Μια πηγή στους κόλπους της κυβέρνησης του Ιράκ είχε διευκρινίσει στο AFP ότι περίπου 300 γυναίκες είναι Τουρκάλες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), η οποία ζητεί «ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά», οι άνθρωποι αυτοί κατάγονται κυρίως από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν.

Το μέλλον των αιχμάλωτων τζιχαντιστών καθώς και των οικογενειών τους είναι αντικείμενο συζητήσεων στις χώρες καταγωγής τους.

Οι Γάλλοι τζιχαντιστές που κρατούνται στο Ιράκ θα δικαστούν εκεί, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian , προσθέτοντας ότι οι υποθέσεις των παιδιών θα εξεταστούν η κάθε μία ξεχωριστά.

Ωστόσο στη γειτονική Συρία Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στα μέσα Νοεμβρίου για να επαναπατρίσουν 13 γυναίκες και 29 παιδιά από την Τσετσενία, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί στη Ράκα, πρώην «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ