Ιράκ: Οκτώ νεκροί και 10 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις για κτηματικές διαφορές

Ιράκ: Οκτώ νεκροί και 10 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις για κτηματικές διαφορές

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Ιράκ, σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ μελών της ίδιας φυλής, με αφορμή μια διαμάχη για αγροτικές εκτάσεις, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν» σε ένα χωριό που απέχει 70 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Αμάρα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Μισάν, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι οι ταραχές και οι ανταλλαγές πυρών, με ελαφρά όπλα, συνεχίζονται.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό αυτό, ο Μοχάμεντ αλ Σαράι, ένα στέλεχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αμάρα, είπε επίσης ότι έχουν αναφερθεί καμιά δεκαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και δύο παιδιά και δύο γυναίκες.

Αφορμή για την ένοπλη σύγκρουση στάθηκε «μια παλιά κτηματική διαφορά», σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ένα μέλος της φυλής κατέλαβε κρατικές αγροτικές εκτάσεις και οι γείτονες, από την ίδια φυλή, ζητούσαν να μοιραστεί η γη σε ίσα μέρη», εξήγησε.

Μολονότι οι αρχές έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις στη Μισάν, η επαρχία αυτή που συνορεύει με το Ιράν παραμένει μια πυριταδαποθήκη όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων κάθε είδους και όπου οι αντιπαλότητες μεταξύ τοπικών φυλών πυροδοτούν ένοπλες συγκρούσεις.

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το έργο των δυνάμεων της τάξης, οι δολοφονίες ή οι απόπειρες εναντίον δικαστικών και αξιωματικών της αστυνομίας είναι συχνό φαινόμενο.

Την Δευτέρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια επιχείρηση με τη συνεργασία του στρατού για τον εντοπισμό των δολοφόνων ενός τοπικού αρχηγού φυλής, του σεΐχη Μοχάμεντ αλ Φαϊσαλί ο οποίος σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του με αφορμή μια διένεξη μεταξύ φυλών.