Ιράκ: Κάλεσμα για τερματισμό των διαδηλώσεων από τον σιίτη κληρικό Σαντρ

Ιράκ: Κάλεσμα για τερματισμό των διαδηλώσεων από τον σιίτη κληρικό Σαντρ

Ο λαϊκιστής Ιρακινός κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να καθαρίσουν τους δρόμους που είχαν αποκλειστεί στη διάρκεια των πολύμηνων καθιστικών διαμαρτυριών, καλώντας για επιστροφή στην «καθημερινότητα» μετά τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού.

Ο Σαντρ, ο οποίος έχει συνταχθεί άλλοτε με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και άλλοτε με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτικές παρατάξεις τις οποίες απορρίπτουν, κάλεσε τους άοπλους υποστηρικτές του γνωστούς ως «γαλάζια καπέλα» να εργαστούν με τις αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν και πάλι να λειτουργήσουν κανονικά.

«Συμβουλεύω τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν όποιον αποκόπτει δρόμους και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να τιμωρήσει εκείνους που εμποδίζουν τις εργάσιμες ώρες, είτε είναι φοιτητές, είτε δάσκαλοι ή άλλοι», ανέφερε ο Σαντρ σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του φαίνεται πως βοήθησαν ήδη να καθαριστούν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερ,

Το Turkish Restaurant, ένα ψηλό κτίριο που είχαν καταλάβει διαδηλωτές από τον Οκτώβριο ήταν ως επί το πλείστον άδειο και τα γαλάζια καπέλα στέκονταν φρουροί με τα γουόκι-τόκι τους απέξω.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν σε κοντινή απόσταση με τους διαδηλωτές να κατευθύνουν την οργή τους προς τον νέο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι, ο οποίος διορίστηκε χθες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στον Σαντρ και σε αντίπαλες υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτικές παρατάξεις.

Διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνση της κυβερνώσας ελίτ του Ιράκ και τη δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας και υπηρεσιών αποκλείουν συχνά κύριους δρόμους στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις τον Οκτώβριο.

Πολιτικός οπορτουνιστής, ο Σαντρ κατηύθυνε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν μπόρεσε να ελέγξει αυτόν τον γύρο των διαδηλώσεων και πολλοί διαδηλωτές αντιτίθενται στον Σαντρ όπως και στην υπόλοιπη πολιτική τάξη.

Στο μεταξύ, το Ιράν χαιρέτισε τον διορισμό του Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι ως πρωθυπουργού του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Συνεχίζοντας την υποστήριξη στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την ενίσχυση των βάσεων της δημοκρατίας στο Ιράκ, το Ιράν χαιρετίζει την επιλογή του Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι ως νέου πρωθυπουργού της χώρας αυτής», είπε ο Μουσαβί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo