Ιράκ: Ακυρώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν

Ιράκ: Ακυρώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ, το οποίο ακύρωσε σήμερα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατέληξε στην απόφασή του χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani.

«Τα δικαιώματα των Κούρδων είναι κατοχυρωμένα από το σύνταγμα και επιδιώκουμε την εφαρμογή αυτού του συντάγματος για να επιλύσουμε τα θέματά μας με τη Βαγδάτη», δήλωσε ο Barzani στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kurdish Rudaw TV.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν αντισυνταγματικό.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο, καθώς και τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιράν που έχουν τις δικές τους κουρδικές μειονότητες.

Το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση των διενέξεων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και τις περιοχές και επαρχίες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ