8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ:Οι κατασκευαστές όπλων δεν κατάφεραν να ανατρέψουν νόμο που επιτρέπει αγωγές σε βάρος τους

ΗΠΑ:Οι κατασκευαστές όπλων δεν κατάφεραν να ανατρέψουν νόμο που επιτρέπει αγωγές σε βάρος τους
AP

Ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε την Τετάρτη μια αγωγή από μια ομάδα κατασκευαστών, διανομέων και λιανοπωλητών όπλων που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα ενός νόμου της Νέας Υόρκης που επιτρέπει στην πολιτεία και στα άτομα που πλήττονται από την ένοπλη βία να μηνύσουν τη βιομηχανία.

H περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Μέι Ντ' Αγκοστίνο, στο Όλμπανι απέρριψε το σχετικό αίτημα του Εθνικού Ιδρύματος Σκοποβολής και κατασκευαστών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Smith & Wesson Brands και Sturm, Ruger & Co .

Η απόφαση ήρθε μια ημέρα αφότου ένας ένοπλος σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενήλικες σε ένα δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας, το τελευταίο σε μια σειρά μαζικών πυροβολισμών, προκαλώντας νέες εκκλήσεις από τους Δημοκρατικούς για αυστηρότερους κανονισμούς για τα όπλα.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, Δημοκρατική, σε δήλωσή της χαρακτήρισε την απόφαση «μια στιγμή φωτός και ελπίδας» μετά την τραγωδία στο Uvalde και έναν μαζικό πυροβολισμό την περασμένη εβδομάδα σε ένα παντοπωλείο στο Μπάφαλο που στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.

Το Εθνικό Ίδρυμα Σκοποβολής Αθλητισμού (NSSF), ένας εμπορικός όμιλος για τη βιομηχανία πυροβόλων όπλων, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι είναι απογοητευμένοι και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

Άλλοι που συμμετείχαν στην αγωγή ήταν η Glock Inc και η Beretta USA.

Ο Δημοκρατικός πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριο Κουόμο, τον περασμένο Ιούλιο υπέγραψε σε νόμο ένα μέτρο που επιδιώκει να ξεπεράσει νομικά εμπόδια που έχουν σε μεγάλο βαθμό θωρακίσει τη βιομηχανία από μηνύσεις που σχετίζονται με τη βία με όπλα.

Ο νόμος επιτρέπει στους πωλητές, τους κατασκευαστές και τους διανομείς πυροβόλων όπλων να μηνύονται από το κράτος, πόλεις ή άτομα για δημιουργία «δημόσιας όχλησης» που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του κοινού. Ο όμιλος βιομηχανίας όπλων υποστήριξε ότι ο νόμος επιβάλλει λανθασμένα ευθύνη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στη χώρα που κατασκευάζουν, πωλούν ή εμπορεύονται όπλα ή πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες στη Νέα Υόρκη.

Αλλά η Ντ' Αγκοστίνο απέρριψε τα επιχειρήματα ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο περί προστασίας του νόμιμου εμπορίου όπλων, ο οποίος παρέχει στους οπλοφόρους προστασία από μηνύσεις και το αντισυνταγματικό διακρατικό εμπόριο.

Πηγή: Reuters