ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κρίσιμη μάχη - Αυξημένη συμμετοχή και ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κρίσιμη μάχη - Αυξημένη συμμετοχή και ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας η τελική μάχη για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, με τους αμερικανούς πολίτες να προσέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στα εκλογικά κέντρα και έξι πολιτείες να έχουν ξεπεράσει ήδη το συνολικό αριθμό ψηφοφόρων που είχαν το 2016, εν μέσω του πλέον πολωμένου ενδεχομένως κλίματος των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι χτες, είτε με πρώιμη προσέλευση στις κάλπες (όπως προβλέπεται στο εκλογικό σύστημα της χώρας) είτε με επιστολική ψήφο, στη μάχη για τους 270 εκλέκτορες που θα δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, το λεγόμενο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, η νίκη δεν έρχεται απευθείας από την λαϊκή ψήφο, αλλά από τον αριθμό εκ των συνολικά 538 εκλεκτόρων που θα εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αναμέτρηση του 2016 η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έλαβε σχεδόν 2,8 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο όμως να εκλέγεται πρόεδρος καθώς συγκέντρωσε 304 εκλέκτορες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το εκλογικό σύστημα δίνει το σύνολο των εκλεκτόρων – αντιπροσώπων της κάθε πολιτείας στον υποψήφιο που θα λάβει έστω μία ψήφο παραπάνω. Έτσι, για παράδειγμα, στην Νέα Υόρκη των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων η νίκη ενός υποψηφίου με οριακή διαφορά ψήφων θα του δώσει 29 εκλέκτορες, ισοσταθμίζοντας μια ενδεχόμενη ήττα του χωρίς να λάβει ούτε μία ψήφο στην Φλόριντα, των επίσης 20 εκατ. κατοίκων και 29 εκλεκτόρων.

Σημειώνεται ότι από το σύστημα εξαιρούνται η Νεβάδα, το Μέιν και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (DC), οι οποίες έχουν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες οι οποίες κατανέμουν τους εκλέκτορές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως, με τις περισσότερες πολιτείες να είναι «κατοχυρωμένες» παραδοσιακά είτε στους Δημοκρατικούς είτε στους Ρεπουμπλικάνους, η μάχη είθισται να δίνεται σε ένα μικρότερο αριθμό αμφίρροπων πολιτειών που δεν τάσσονται σταθερά με κάποιο κόμμα, τις λεγόμενες και swing (ή battleground) states.

Έτσι, στις σημερινές εκλογές, οι Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα στρέψουν τα βλέμματά τους στα πρώτα αποτελέσματα κυρίως από τις Φλόριντα, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Mίσιγκαν.

Σύμφωνα με τον χάρτη του CNN, βάσει δημοσκοπήσεων, ο Τζο Μπάιντεν έχει «κλειδώσει» 203 εκλέκτορες έναντι 125 του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παραμένουν 210 προς διεκδίκηση. 

(Με μπλε οι Πολιτείες όπου κερδίζουν οι Δημοκρατικοί, με κόκκινο οι Ρεπουμπλικάνοι και κίτρινο οι αμφίρροπες - πηγή: CNN)

Το Τέξας, παρόλο που εμφανίζεται αμφίρροπο με τον Μπάιντεν να υπολείπεται ελαφρώς του Τραμπ, εκτιμάται ότι θα το κερδίσει ο εν ενεργεία πρόεδρος καθώς τα τελευταία 30 χρόνια εκλέγει μόνο ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί προσβλέπουν σε επικράτηση του Μπάιντεν στις κατά καιρούς «σίγουρες» για το κόμμα βόρειες πολιτείες Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Mίσιγκαν, τις οποίες είχε χάσει διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις η Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο τρεις πολιτείες αυτές δίνουν αθροιστικά 46 εκλέκτορες και αποτελούν μέρος του λεγόμενου «Μπλε τείχους» (Βlue Wall), δηλαδή των 18 συνολικά πολιτειών που όταν τις κερδίζουν όλες οι Δημοκρατικοί έπειτα από 1990 εκλέγουν και πρόεδρο (με εξαίρεση τις θητείες του Τζ. Μπους του νεότερου).

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) ή στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), ενώ στις δυτικές Πολιτείες η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με τρεις ώρες διαφορά.

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας, εκτός από την αυξημένη συμμετοχή, η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με τους πολίτες να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα φορώντας μάσκες, γάντια και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα «έδειξαν» ισοπαλία

Οι πέντε ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, που είναι ένα χωριουδάκι 12 κατοίκων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έδωσαν συμβολικά το εναρκτήριο λάκτισμα των αμερικανικών εκλογών, ψηφίζοντας ομόφωνα τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Το χωριό αυτό που βρίσκεται χαμένο μέσα στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ, κοντά στην μεθόριο με τον Καναδά, τηρεί την παράδοση αυτή από το 1960, η οποία του έχει χαρίσει και τον τίτλο του «Πρώτου στο Έθνος», δηλαδή του πρώτου μέρους στις ΗΠΑ που ψηφίζει στις εκλογές.

Ωστόσο, στο Μίλσφιλντ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά από το Ντίξβιλ Νοτς, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε 16 ψήφους, ενώ ο Τζο Μπάιντεν 5.

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι διακυμάνσεις και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς κάθε πολιτεία διέπεται από τους δικούς της κανόνες.

Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του 77χρονου υποψήφιου των Δημοκρατικών καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων τον φέρουν πρώτο και μάλιστα με ικανοποιητική διαφορά. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, πέρα από το συνολικό του προβάδισμα, ο Μπάιντεν έχει μικρό προβάδισμα στην πολιτεία - κλειδί της Φλόριντα, ενώ αμφίρροπη είναι η μάχη σε Νότια Καρολίνα και Αριζόνα, επίσης καθοριστικές για το αποτέλεσμα πολιτείες.

Ωστόσο ο απερχόμενος 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνηθίσει να βλέπει τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων από τη θέση του δεύτερου. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και το 2016, όταν η τότε αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, προηγείτο και τότε δημοκοπικά.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Μπάιντεν είναι πιο κοντά στη νίκη και ο Τραμπ χρειάζεται ένα θαύμα

Νίκη του Τζο Μπάιντεν προκρίνουν οι ελληνικές στοιχηματικές εταιρείες

NYT: Κερδίζει ο Μπάιντεν ακόμα και αν πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις

Ντ. Τραμπ: Έχω πολύ ισχυρές πιθανότητες να κερδίσω τις εκλογές