ΗΠΑ: Ύστατη έκκληση αεροπορικών για νέα βοήθεια - Από αύριο χιλιάδες απολύσεις 

ΗΠΑ: Ύστατη έκκληση αεροπορικών για νέα βοήθεια - Από αύριο χιλιάδες απολύσεις 

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έκαναν μια έκκληση της τελευταίας στιγμής προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για νέα οικονομική βοήθεια ώστε να αποφύγουν τον επίπονο δρόμο των χιλιάδων απολύσεων.

"Η έκκληση αυτή δεν αφορά μια αεροπορική εταιρεία, αφορά την επιβίωση των αμερικανικών αερογραμμών και ως εκ τούτου τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας", δήλωσε ο CEO της American Airlines Ντάγκλας Πάρκερ στην εκπομπή  Squawk Box του δικτύου CNBC, δεδομένου ότι σε λίγες εκπνέει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων του προηγούμενου πακέτου στήριξης.

Βάση του ομοσπονδιακού προγράμματος κρατικής ενίσχυσης ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβαν οι εταιρείες τον Απρίλιο, δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο, ήδη, η United Airlines ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 16,000 θέσεων εργασίας από την 1η Οκτωβρίου, την ώρα που η American Airlines είχε προαναγγείλει και αυτή, την απόλυση 19.000 εργαζομένων της.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες Delta, Southwest, American Airlines και United των ΗΠΑ έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά και η κίνηση στα αεροδρόμια αγγίζει το 30% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και κατά την περισσότερο προσοδοφόρα περίοδο. 

Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ονομασία "HEROES Act 2.0" η οποία υπεβλήθη την Κυριακή, προβλέπει ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποφυγή χιλιάδων απολύσεων σε επιβατικές αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικάνων και του Λευκού Οίκου.