ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει αν η Ρωσία εμπλέκεται σε επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει αν η Ρωσία εμπλέκεται σε επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία κατά το παρελθόν παρείχε υποστήριξη στους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά δεν έχουν αποδείξεις που να πιστοποιούν ότι έδινε εντολές για απευθείας επιθέσεις ούτε ότι έδινε αμοιβές για να σκοτώσουν αμερικανούς στρατιώτες, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ , που είναι αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσε χθες ενόρκως στο Κογκρέσο, έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών με θέμα τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ενδέχεται να είχε πληρώσει μαχητές των Ταλιμπάν για να σκοτώσουν αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Μίλεϊ και ο υπουργός Αμύνης Μάρκ Έσπερ δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και η υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency -DIA), δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, τις οποίες σύμφωνα με πήγες είχε συλλέξει η CIA.

O Μίλεϊ δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες, έχουν εμπλακεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Αφγανιστάν.

«Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να εξοπλίζεις και το να καθοδηγείς (στρατιωτικές δραστηριότητες). Γνωρίζουμε ότι εξοπλίζουν. Γνωρίζουμε για τα όπλα. Γνωρίζουμε για την υποστήριξη, για τέτοιους είδους πράγματα», δήλωσε ο Μίλεϊ ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και προσέθεσε : «Δεν έχουμε στην περίπτωση των Ρώσων, δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτοί ‘καθοδηγούσαν’. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά».