FBI: Η χώρα και οι επιχειρήσεις της είναι σταθεροί στόχοι Κινέζων κατασκόπων
ΗΠΑ

FBI: Η χώρα και οι επιχειρήσεις της είναι σταθεροί στόχοι Κινέζων κατασκόπων

Σε εκτενείς προσπάθειες της Κίνας να εισχωρήσει σε αμερικανικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες αναφέρθηκε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. 

Μιλώντας στο Ινστιτούτο Hudson ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών είπε "Η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την πληροφόρηση, την πνευματική ιδιοκτησία και την οικονομική ζωτικότητα του έθνους μας είναι η αυτή από την Κίνα".

Ο Ρέι πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Κινέζων τις οποίες χαρακτήρισε "ολέθριες" γίνονται συνεχώς τόσο από αξιωματούχους όσο και από ανθρώπους που δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου και αφορούν παραδοσιακές επιχειρήσεις κατασκοπείας κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. 

"Η Κίνα συμμετέχει σε μια κακοήθη εκστρατεία επιρροής" είπε ο Ρέι ο οποίος τόνισε ότι "Οι μέθοδοι της περιλαμβάνουν δωροδοκία, εκβιασμό και μυστικές συμφωνίες".

"Οι στόχοι δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση, οι αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και οι απλοί πολίτες" ανάφερε ο διευθυντής του FBI, παραθέτοντας μια περίπτωση κατά την οποία ένας Κινέζος πράκτορας έκλεψε ιδιοκτησία τεχνολογίας αξίας άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από μια εταιρεία πετρελαίου της Οκλαχόμα.

"Αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα", είπε.