ΗΠΑ: Την ενοχή του παραδέχτηκε αμερικανός νεοναζί που έριξε το αυτοκίνητό σε πλήθος

ΗΠΑ: Την ενοχή του παραδέχτηκε αμερικανός νεοναζί που έριξε το αυτοκίνητό σε πλήθος

Ο νεαρός αμερικανός συμπαθών των νεοναζί, ο οποίος σκότωσε τη διαδηλώτρια Χέδερ Χάιερ και τραυμάτισε δεκάδες άλλους ανθρώπους, ρίχνοντας από πρόθεση το αυτοκίνητο στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν πάνω σε πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών στην πόλη Σάρλοτσβιλ το 2017, ομολόγησε την Τετάρτη την ενοχή του για «εγκλήματα μίσους» με επιβαρυντικές περιστάσεις, για τα οποία του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Σε βάρος του Τζέιμς Φιλντς, 21 ετών, ασκήθηκε δίωξη από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018 , σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο της 32χρονης Χάιερ και τους τραυματισμούς άλλων 35 διαδηλωτών, αρκετοί εκ των οποίων ήταν σοβαροί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Φιλντς ομολόγησε την ενοχή του σε 29 κατηγορίες για τη διάπραξη «εγκλημάτων μίσους». Καθεμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας The Washington Post, ο Φιλντς ομολόγησε κατόπιν συμφωνίας με τους εισαγγελείς, οι οποίοι σε αντάλλαγμα υποσχέθηκαν να μη ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Η ομολογία σηματοδοτεί την πλήρη αντιστροφή της στάσης του κατηγορούμενου, που ως τώρα διατεινόταν ότι η επίθεση που διέπραξε στη Σάρλοτσβιλ ήταν απλά δυστύχημα.

Τα βίαια επεισόδια του Αυγούστου του 2017 στη Σάρλοτσβιλ, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εθνικιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, που βαφτίστηκε «Unite the Right», προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχικά φάνηκε να διστάζει να καταδικάσει ρητά τους ακροδεξιούς που συμμετείχαν στα επεισόδια, κάτι που ενέτεινε την πολεμική στη χώρα -- ιδίως ο ισχυρισμός του ότι υπήρχαν «καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές» στα επεισόδια.

Ήδη, σε άλλη δίκη του για την υπόθεση, στην οποία τον ενήγαγε η Πολιτεία της Βιρτζίνιας, ο Φιλντς κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της Χέδερ Χάιερ και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Φιλντς είχε εκφράσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του στη θεωρία περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής και στο Τρίτο Ράιχ, στη βία εναντίον των Αφροαμερικανών και των Εβραίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ