7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Θα δωρίσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε άλλες χώρες

ΗΠΑ: Θα δωρίσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε άλλες χώρες
AP Photo/Francisco Seco, File

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αγοράσει και να δωρίσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε πάνω από 90 χώρες, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν να τερματιστεί η πανδημία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση της δωρεάς - η μεγαλύτερη που έχει γίνει από μια χώρα - έρχεται ενόψει της συνάντησης του προέδρου Μπάιντεν με άλλους ηγέτες από την Ομάδα των Επτά προηγμένων οικονομιών (G7) - Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία - στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στόχος της δωρεάς είναι να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η πανδημία και να αποτελέσει επίσης το θεμέλιο για νέες δράσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech επιβεβαίωσαν ότι θα διαθέσουν 200 εκατ. δόσεις το 2021 και 300 εκατ. δόσεις το πρώτο μισό του 2022. Οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τις δόσεις αυτές σε 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος και στην Αφρικανική Ένωση. 

«Η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει να φτάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο μας στις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο το συντοµότερο δυνατό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκ. δολαρίων στον μηχανισμό που έχει σκοπό να εγγυηθεί τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, με την ελπίδα ότι θα παρακινήσει έτσι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση στον μηχανισμό αυτόν, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει σκοπό να παρακινήσει κι άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν «τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια», εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους. Διευκρίνισε ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ η προσπάθεια για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.