ΗΠΑ: Θα απορροφήσει η αγορά τα 7,5 εκατ. Αμερικανών που ζούσαν με επιδόματα;

ΗΠΑ: Θα απορροφήσει η αγορά τα 7,5 εκατ. Αμερικανών που ζούσαν με επιδόματα;

Η πλειοψηφία εστιάζει στα στοιχεία του πληθωρισμού προκειμένου να προβλέψει το χρονικό ορόσημο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Ξεχνά όμως ότι ο Νο 1 στόχος δια στόματος Jerome Powell είναι η απασχόληση. Οι αγορές το γνωρίζουν καλά όπως γνωρίζουν ότι από χτες τουλάχιστον 7,5 εκατ. Αμερικάνοι χάνουν τα extra επιδόματα. Τα στοιχεία εργασίας των ΗΠΑ λοιπόν τους δύο επόμενους μήνες, θα κρίνουν τα πάντα.

Ο πληθωρισμός, αν και απόλυτα αναμενόμενος, κλέβει σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ειδήσεων αυτές τις ημέρες. Όμως το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας που μας πέρασε, ήταν τα στοιχεία για την απασχόληση το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε μόλις 235 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στον μη αγροτικό τομέα έναντι προσδοκιών για 733 χιλ. νέες θέσεις. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να «λείπουν» 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όμως, γιατί δεν «άνοιξε μύτη» στις αγορές μετά από αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία;

Ο λόγος είναι απλός. Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απασχόληση είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός στόχος για τη Fed και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική όσο τα στοιχεία από την αγορά εργασίας δημιουργούν προβληματισμό.

Μετά τις άκρως λοιπόν απογοητευτικές ανακοινώσεις της Παρασκευής, οι επενδυτές μάλλον είναι έτοιμοι να ποντάρουν στο στοίχημα ότι πολύ δύσκολα θα αποσύρει η Fed τις αγορές 120 δισ. δολαρίων το μήνα στις αγορές ομολόγων. Ως εκ τούτου, το κουβαδάκι του tapering –ήτοι της απομείωσης του προγράμματος της αγοράς ομολόγων –θα μετατεθεί αρκετούς μήνες αργότερα.

Η λεπτομέρεια-κλειδί

 

Υπάρχει όμως και άλλη μια ακόμα πιο σημαντική λεπτομέρεια που συνηγορεί στο παραπάνω σενάριο. Ο λόγος που η στήλη εδώ και δύο μήνες έχει βάλει στην άκρη τον παράγοντα της ανεργίας στις ΗΠΑ- θυμηθείτε το άρθρο «Το μεγάλο στοίχημα για τις αγορές θα παιχτεί το φθινόπωρο» είναι γιατί τα νούμερα από το μέτωπο αυτό θα έχουν νόημα από τον Οκτώβριο και μετά.

Βλέπετε από χτες, εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες δεν δικαιούνται πλέον τα επιπλέον επιδόματα ανεργίας που τους χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όταν τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία της Covid-19 κατέστρεψε πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε μια δεσμίδα μέτρων υποστήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν και η παροχή extra επιδομάτων ανεργίας βάση των οποίων ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανέργων και εργαζομένων με μη εξαρτημένη σχέση εργασίας, μπορούσαν να λαμβάνουν όχι μόνο αυξημένο επίδομα ανεργίας –επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα- αλλά και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους κλασικούς 3-6 μήνες που ίσχυαν πριν την πανδημία.

Η κυβέρνηση Biden παρέτεινε την ισχύ των επιδομάτων αυτών, προκειμένου να αποφύγει μια πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας που κατέστησε αδύνατο για κάποιους ανέργους την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας και τα επιδόματα ανεργίας στην ουσία ήταν η μοναδική τους πρόσοδος.

Όλα αυτά όμως έλαβαν τέλος στις 6 Σεπτεμβρίου. Πλέον σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ τα extra επιδόματα ανεργίας είναι παρελθόν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 7,5 εκατ. Αμερικανοί άνεργοι- κάποιοι αναλυτές τοποθετούν αρκετά υψηλότερα τον αριθμό τους- θα πρέπει να αρκεστούν εφεξής στην κλασσική επιδοματική υποστήριξη των 3-6 μηνών.

Σύμφωνα με το Oxford Economics, η απώλεια αυτού του επιπλέον ποσού θα μειώσει κατά 4,2 δισ. δολάρια εβδομαδιαίως τα έσοδα των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο, πλήττοντας κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και τις μειονότητες.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς και η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, στις Πολιτείες που ήδη είχαν λήξει από τον Ιούνιο τα extra επιδόματα ανεργίας, υπήρξε δυστυχώς ασθενική άνοδος των προσλήψεων και των εσόδων. Αντίθετα, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% (!).

Οι δύο επόμενοι μήνες λοιπόν είναι καθοριστικοί για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς θα είναι ένα πρώτο crash test για την απορρόφηση των ανθρώπων αυτών από την αγορά εργασίας.

H λήξη των extra επιδομάτων θα καταφέρει να οδηγήσει τους εργαζόμενους πίσω στις εργασίες τους, δικαιώνοντας του επικριτές που κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμμένη επιδοματική πολιτική αποθάρρυνε τους ανέργους να αναζητούν εργασία;

Ή μήπως η έρευνα του Αυγούστου στις Πολιτείες που ήδη έχουν καταργηθεί τα επιδόματα από τις αρχές καλοκαιριού, είναι ένας κακός προάγγελος του τι θα ακολουθήσει;

Την απάντηση θα την ξέρουμε το πρώτο δεκαήμερο του  Οκτωβρίου, όταν θα ανακοινωθούν  τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το μήνα του Σεπτεμβρίου.

Αν τα δεδομένα υποδείξουν μόνιμη ζημία στην αγορά εργασίας,  τότε θα ξεκινήσει μια τελείως διαφορετική κουβέντα στους κύκλους των στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών ...και όχι μόνο.


[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.