ΗΠΑ: Συρρίκνωση 4,8% της οικονομίας το α' τρίμηνο

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 4,8% της οικονομίας το α' τρίμηνο

Συρρίκνωση 4,8% κατέγραψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε μια πρώτη εικόνα στη βαθιά ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στην οικονομία των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5%. 

Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ από τη μείωση κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και το χαμηλότερο επίπεδο από τη «βουτιά» 8,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στους επιμέρους κλάδους τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχθηκε η καταναλωτική δαπάνη, οι εξαγωγές και τα αποθέματα. 

Παρά το γεγονός ότι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης απαιτεί δυο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και αυτό γιατί τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν μόνο μερικές εβδομάδες της καραντίνας. 

Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 2,1%. 

«Η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση, μπορεί να πλησιάζουμε σε κάτι πολύ χειρότερο από μια βαθιά ύφεση», σχολίασε στο Reuters ο Σουνγκ Γουόν Σον, καθηγητής οικονομικών στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες. «Είναι πρόωρο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για ανάκαμψη, πρόκειται να δούμε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρεοκοπούν», πρόσθεσε. 

AP Photo/Charlie Riedel