ΗΠΑ: Συνάντηση Tillerson - Pompeo τη Δευτέρα

ΗΠΑ: Συνάντηση Tillerson - Pompeo τη Δευτέρα

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Mike Pompeo, που θα τον διαδεχθεί στο υπουργείο των Εξωτερικών, μετά την αποπομπή του από τον πρόεδρο Donald Trump, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι δύο άντρες αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα. “Δεν υπάρχει θυμός μεταξύ των δύο. Ο Tillerson διαβεβαίωσε τον Pompeo, ότι θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μεταβίβαση της ηγεσίας του υπουργείου θα είναι επιτυχής και ομαλή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος, που έλαβε μέρος στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο Tillerson με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

“Ήταν πολύ συναισθηματικό,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος για το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που είχε ο Tillerson με τους υφυπουργούς και τους βοηθούς υφυπουργούς. “Αναφέρθηκε στην τιμή που ήταν για εκείνον η συνεργασία με τον καθένα από αυτούς, για χρονικό διάστημα 14 μηνών, σ' ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό, στο οποίο, είχε την εμπειρία να εργάζεται. Υπήρχε δραματικός τόνος κι έντονο συναίσθημα,” περιέγραψε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Tillerson, δεν αναφέρθηκε στην απόλυσή του από τον Trump μέσω Twitter, με την στάση του αυτή, “να μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά,” σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, είπαν ότι ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, είπε στον καθένα για την εκτίμηση που αισθάνεται προσωπικά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη του υπουργείου των Εξωτερικών. Επίσης, έσφιξε τα χέρια του καθενός προσωπικά, ενώ τους έδωσε κι από ένα νόμισμα, που απεικονίζει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

“Δεν υπάρχει κακία ανάμεσά μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στην συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αρνητική φήμη του Tillerson εντός του υπουργείου, αλλά και την τάση που είχε ν' αποξενώνει τους υφισταμένους του. “Τώρα, πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ότι ήταν αυθεντικός, ενώ ο καθένας κάνει ότι μπορεί προκειμένου να φύγει όπως πρέπει από το υπουργείο, αλλά και να διασφαλιστεί μία ομαλή μεταβίβαση της ηγεσίας,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Tillerson στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει επίσημα την 31η Μαρτίου. Από την άλλη μεριά, αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν ότι η τελευταία ημέρα του στο υπουργείο, θα είναι η 22α Μαρτίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών John Sullivan θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού των Εξωτερικών υπό τον Pompeo, ενώ ο διορισμός του εγκρίθηκε από την Γερουσία κι ανέλαβε τα καθήκοντά του, με την κατάρτιση ενός σχεδίου μεταβίβασης της ηγεσίας του υπουργείου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώνεται ειδικό γραφείο στον πρώτο όροφο του κτιρίου (Foggy Bottom).

Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, Pompeo, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Bob Corker πριν την λήξη της εβδομάδας.

Την επόμενη εβδομάδα, θα έχει συναντήσεις με άλλα μέλη του Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)