ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρεί η S. Collins για την ψηφοφορία του φορολογικού νομοσχεδίου στη Γερουσία

ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρεί η S. Collins για την ψηφοφορία του φορολογικού νομοσχεδίου στη Γερουσία

Η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Susan Collins δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ποιά στάση θα τηρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, μεταδίδει το CNN.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής της στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS «Face the Nation», η Collins που εκλέγεται στο Μέιν δήλωσε στον John Dickerson ότι αναμένει την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις «Περιμένω την τελική έκδοση του νομοσχεδίου πριν αποφασίσω για το αν θα το υποστηρίξω ή όχι. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία. Έτσι, δεν γνωρίζω ποια θα είναι το περιεχόμενο του τελικού νομοσχεδίου», τόνισε η Collins.

Η ίδια έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νέο νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενό του. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει την υιοθέτηση προβλέψεων προς όφελος των οικογενειών της μεσαίας τάξης.

«Θα εξετάσω το ενδεχόμενο ν' αλλάξω την ψήφο μου. Θα δω τι θα προκύψει από τις συνεδριάσεις της επιτροπής διάσκεψης, σχετικά με το 'γεφύρωμα» των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κι από τη Γερουσία. Έτσι, δεν θα προχωρήσω στη λήψη κάποιας απόφασης πριν δω το τελικό νομοσχέδιο”, δήλωσε η Κόλινς στο CBS WABI την περασμένη Πέμπτη.

Η ίδια είχε διατυπώσει τις ίδιες θέσεις όταν το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Γερουσία, πριν από δύο εβδομάδες.

Η Κόλινς προωθεί τροπολογίες για τη μείωση της φορολογίας στην ιδιοκτησία, στην προστασία των παροχών συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και στις τοπικές κυβερνήσεις, αλλά και στη μείωση του οικονομικού κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Η αναφερόμενη γερουσιαστής ανήκει στην μετριοπαθή πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ψήφισε "ναι" για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Γερουσία. Ωστόσο, η ίδια ήταν μεταξύ των τριών γερουσιαστών που ψήφισαν "''όχι" για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) το περασμένο καλοκαίρι.

Αρκετοί συνεργάτες της Κόλινς έχουν δηλώσει στο CNN ότι η ίδια κατέστησε σαφές στον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell, ότι η ίδια επιθυμεί να ψηφίσει θετικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες που προτείνει.

Με δεδομένο ότι τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ψήφισαν διαφορετικά νομοσχέδια, εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση της επιτροπής διάσκεψης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που καλείται να καταρτίσει ένα κοινό φορολογικό νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία για το τελικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται για τις 18 ή 19 Δεκεμβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μία ημέρα μετά στη Γερουσία, αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα σταλεί για υπογραφή στον πρόεδρο Donald Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP