ΗΠΑ-Ρωσία: Ελπίδες συμφωνίας για την παράταση της Συνθήκης New START

ΗΠΑ-Ρωσία: Ελπίδες συμφωνίας για την παράταση της Συνθήκης New START

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να επιλύσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ σχετικά με την παράταση της σημαντικής συνθήκης για έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, καθώς διαφαίνονται ενδείξεις ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μειώνεται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε ότι οι εργασίες για την παράταση της Συνθήκης New START, που λήγει τον Φεβρουάριο, συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. «Ελπίζουμε ότι όλες οι διαφορές γύρω από αυτό το ζήτημα θα ξεπεραστούν μέσω διαλόγου» είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Χθες, Τρίτη, οι ΗΠΑ υποδέχτηκαν θετικά τη ρωσική πρόταση για παράταση της Συνθήκης για ένα έτος εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο πάγωμα των αποθεμάτων πυρηνικών κεφαλών για αυτό το διάστημα.

Η Συνθήκη New START, που υπογράφτηκε το 2010 περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών και πυραύλων που μπορεί να διαθέτει η κάθε χώρα.

Η αποτυχία παράτασής της, σημειώνει το Reuters, απειλεί να πυροδοτήσει μία ψυχροπολεμικού τύπου κούρσα εξοπλισμών και να αναζωπυρώσει εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων με πυρηνικό εξοπλισμό στον κόσμο.

Παρά τα αισιόδοξα σημάδια και από τις δύο πλευρές, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λεπτομερής διαπραγμάτευση πριν από τις αμερικανικές εκλογές.