ΗΠΑ: Πρόταση Δημοκρατικών για διάθεση 1 δισ. δολ. για την προστασία προσωπικών δεδομένων

ΗΠΑ: Πρόταση Δημοκρατικών για διάθεση 1 δισ. δολ. για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Δημοκρατικοί βουλευτές πρότειναν χθες, Πέμπτη, τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) με ένα δισ. δολ. για την οργάνωση γραφείου που θα έχει ως αποστολή τη βελτίωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ιδιωτικών στοιχείων και θα καταπολεμά την κλοπή ταυτότητας.

Την πρόταση αυτή, οι Δημοκρατικοί προγραμματίζουν να συμπεριλάβουν στο νομοθετικό πακέτο δαπανών των 3,5 τρισ. δολ., για τη χρηματοδότηση νέου γραφείου μέσα σε μία δεκαετία και σχετικά με την αντιμετώπιση «μη δίκαιων ή παραπλανητικών ενεργειών και πρακτικών σχετικά με τον ιδιωτικό χαρακτήρα και την ασφάλεια δεδομένων, την κλοπή ταυτότητας, τις παραβιάσεις δεδομένων, αλλά και άλλα σχετικά ζητήματα» σύμφωνα με μία περίληψη του σκεπτικού που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση δαπανών ευρείας κλίμακας, που περιλαμβάνει τη διάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση σωλήνων που έχουν κατασκευαστεί από μόλυβδο και 13,5 δισ. δολ. για την κατασκευή υποδομών για οχήματα μηδενικής εκπομπής βλαβερών ρύπων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου στη Γερουσία, η Δημοκρατική Μαρία Κάντγουελ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έχει περάσει καιρός από τότε που η FTC είχε τα εργαλεία που χρειάζεται για να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά του διαδικτύου, αλλά και με αυτούς που την υπονομεύουν».

«Η οργάνωση ενός γραφείου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι ένα σημαντικό βήμα στην προστασία των καταναλωτών» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίος, ένας ομοσπονδιακός νόμος για τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια τους, που θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα δημιουργεί σιγουριά για τις επιχειρήσεις».

Η FTC, η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων, έχει αναλάβει την άσκηση πιέσεων προς τις εταιρίες, ώστε να προστατεύουν με καλύτερο τρόπο τα δεδομένα των καταναλωτών, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή κανόνων κατά παραπλανητικών πρακτικών.

Για παράδειγμα, το 2020, ήρθε σε διακανονισμό με τη Zoom μετά από καταγγελίες ότι η εταιρία παραπλάνησε τους καταναλωτές σχετικά με το επίπεδο της ασφάλειας που παρείχε. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η εταιρία συμφώνησε να βελτιώσει το επίπεδο της ασφάλειας της.

Το νομοσχέδιο για την Ενέργεια και το Εμπόριο θα κατευθύνει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος της παροχής άμεσων κυβερνητικών δανείων στην παραγωγή «μεσαίων και βαρέων οχημάτων μηδενικής εκπομπής ρύπων, μηχανών τρένων και αμαξοστοιχιών, πλοίων, αεροσκαφών ή συστημάτων υπέρ-υψηλής ταχύτητας εδάφους».

Παράλληλα, θα διαθέσει 1 δισ. δολ. «για χρηματοδοτήσεις μετατροπής εσωτερικών συστημάτων βιομηχανικής παραγωγής σε συστήματα παραγωγής μηδενικής εκπομπής ρύπων».

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει δαπάνες δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα «αντοχής» των αλυσίδων βιομηχανικής τροφοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης «και της επίδειξης προηγμένων τεχνολογικών λύσεων για τις αλυσίδες τροφοδοσίας που έχουν καθοριστική σημασία για τη λειτουργία της βιομηχανίας».