ΗΠΑ: Προς συμφωνία οδεύουν Μπάιντεν και Δημοκρατικοί για το πλαίσιο δαπανών

ΗΠΑ: Προς συμφωνία οδεύουν Μπάιντεν και Δημοκρατικοί για το πλαίσιο δαπανών

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου πλησιάζουν προς μία συμφωνία, αναφορικά με το καθοριστικής σημασίας πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν ένα συμβιβασμό ακόμη και αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν χθες, Τρίτη, πηγές που ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Καθώς έχει κινητοποιηθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Μπάιντεν συναντήθηκε την Τρίτη με 19 μέλη του Κογκρέσου, σε μία ασυνήθιστα γεμάτη ημέρα νομοθετικών διαπραγματεύσεων. 

Ο ίδιος στοχεύει να επιτύχει την υπογραφή ενός διπλού νομοθετικού πακέτου που επεκτείνει το δίκτυο των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και τις δαπάνες για τις υποδομές και θα χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του.

Πηγή δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στη μέση της εβδομάδας, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος ελπίζει σε μία ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μετά από μία ημέρα εποικοδομητικών συναντήσεων, ο πρόεδρος είναι περισσότερο αισιόδοξος αυτό το απόγευμα, σχετικά με την πορεία εξέλιξης της προσπάθειας για μία δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Αμερικανούς, που θα ωφελήσει τον καθένα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, σε γραπτή ανακοίνωσή της.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «σε μία κοινή δέσμευση για την οικονομία της προσφοράς υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι οι οικογένειες των εργαζομένων θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση και επενδύοντας σε βιομηχανίες του μέλλοντος, ώστε να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με την Ψάκι.

«Υπήρξε ευρεία συμφωνία για την επείγουσα ανάγκη να κινηθούμε μπροστά κατά τις επόμενες ημέρες και ότι το παράθυρο χρηματοδότησης του οικονομικού πακέτου κλείνει», όπως επεσήμανε η ίδια.

Ένα πακέτο δαπανών που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα έφτανε στα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία, θα μπορούσε να μειωθεί στα 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια ή στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Μπάιντεν η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ, που προεδρεύει της προοδευτικής ομάδας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Μπάιντεν είπε στους Δημοκρατικούς σε μία ιδιωτική συνάντηση, ότι κατά την εκτίμησή του, μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των δαπανών για 1,75 τρισεκατομμύριο δολάρια και 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, όπως ανέφερε χθες το βράδυ η εφημερίδα «The Washington Post».

O Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί στοχεύουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας πλαίσιο αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από γεύμα που είχε με τους Δημοκρατικούς κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε: «Υπήρξε γενική συμφωνία σε αυτή την αίθουσα ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία και επιθυμούμε να το κάνουμε αυτή την εβδομάδα».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έχει ορίσει την 31η Οκτωβρίου ως την τελική προθεσμία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία και έχει ευρεία διακομματική υποστήριξη.