7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Πάνω από 200 ανήλικοι σε κέντρο προσωρινής κράτησης στα νότια σύνορα

ΗΠΑ: Πάνω από 200 ανήλικοι σε κέντρο προσωρινής κράτησης στα νότια σύνορα
APimages

Αντιμέτωπη με πλημμύρα ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν άνοιξε εκ νέου υποδομή προσωρινής υποδοχής, όπου χθες βρίσκονταν πάνω από 200 έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική «λογική και ανθρώπινη», συνεχίζει έτσι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ: την κράτηση ανηλίκων.

Το κέντρο υποδοχής, στο Καρίσο Σπρινγκς, στο Τέξας, που αρχικά προοριζόταν για εργαζόμενους του πετρελαϊκού τομέα, είχε χρησιμοποιηθεί για την υποδοχή νεαρών μεταναστών για έναν μήνα, τον Ιούλιο του 2019, επί των ημερών του Τραμπ.

Αντιμέτωπη με ραγδαία «αύξηση των αφίξεων» ασυνόδευτων ανηλίκων και με δεδομένους τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις άλλες δομές εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η νέα κυβέρνηση το άνοιξε ξανά την 22η Φεβρουαρίου και 214 έφηβοι, ηλικίας από 13 ως 17 ετών, βρίσκονταν σε αυτό χθες, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των ανήλικων μεταναστών που φθάνουν ασυνόδευτοι στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ είχε μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδό του 741 τον Απρίλιο του 2020, προτού ξαναρχίσει να μεγεθύνεται. Τον Ιανουάριο, καταμετρήθηκαν 5.871 αφίξεις.

Αυτός ο αριθμός αφίξεων αντιπροσωπεύει «μια πρόκληση, όμως θα την αντιμετωπίσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αρνούμενος ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα.

Το άνοιγμα του κέντρου του Καρίσο Σπρινγκς, που έχει ονομαστική χωρητικότητα 700 θέσεων, προκάλεσε την αντίδραση υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει status quo», τόνισε χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να κλείσει ξανά το συντομότερο.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των «αναδόχων», γενικά μελών των οικογενειών των παιδιών, στα οποία μπορούν να παραδοθούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί η διάρκεια της παραμονής τους σε κέντρα υποδοχής αλλά και να αποφευχθεί ο κορεσμός τους εάν οι αφίξεις παραμείνουν τόσο αυξημένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ