ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία εμπόδισαν μία δικομματική πρωτοβουλία του ν/σ προστασίας του Ρόμπερτ Μάλερ

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία εμπόδισαν μία δικομματική πρωτοβουλία του ν/σ προστασίας του Ρόμπερτ Μάλερ

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία εμπόδισαν μία δικομματική προσπάθεια για την διεξαγωγή ψηφοφορίας σε ένα νομοσχέδιο προστασίας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σύμφωνα με το “Politico.”

Μετά την προσπάθεια των Γερουσιαστών Κρις Κουνς και Κόρι Μπούκερ (Δημοκρατικό Κόμμα), αλλά και του Ρεπουμπλικάνου Τζεφ Φλέικ να φέρουν το νομοσχέδιο για ψηφοφορία στην ολομέλεια, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με τον Λι “η εισαγγελική αρχή των ΗΠΑ υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης,” ενώ ο ίδιος προειδοποίησε πως το νομοσχέδιο δεν σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών και δημιουργεί “εκ των πραγμάτων μία τέταρτη εξουσία.”

Το σχόλιο του Λι απηχεί τις απόψεις ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, που έχουν απορρίψει σχετικά αιτήματα για την εξέταση του μέτρου.

Προχθές, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο αποτελούσε “μία λύση στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός προβλήματος.”

Νωρίτερα χθες, ο Κουνς κατηγόρησε τον Μακόνελ ότι προστατεύει τον πρόεδρο Τραμπ, εμποδίζοντας την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το αναφερόμενο νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση της εκπομπής “Morning Joe” (MSNBC) για το αν ο Μακόνελ προσπαθεί να προστατέψει τον πρόεδρο Τραμπ, ο Κουνς απάντησε αμέσως “ναι,” εκφράζοντας την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, προκειμένου να προστατευτεί ο Μάλερ από τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία.

Το ζήτημα της νομικής προστασίας του Μάλερ αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο μέσα στο Νοέμβριο και μετά την απόλυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από τον πρόεδρο Τραμπ, μία ημέρα μετά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο (7 Νοεμβρίου). Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως επίσης, και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Η άσκηση ηγετικών υπηρεσιακών καθηκόντων στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στην έρευνα του Μάλερ, ενέτεινε τους φόβους για το ενδεχόμενο περιορισμού της έρευνας ή λήψης μέτρων κατά του Μάλερ.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας υπό την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη άνοιξη, ενώ ο Φλέικ είχε απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει την επικύρωση διορισμών στο δικαστικό σώμα, μέχρι την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το αναφερόμενο νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος.

Σε αντίθεση με την στάση που τηρεί ο Μακόνελ, το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Τζον Κόρνιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμόρφωσης της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων με το αίτημα του Φλέικ, προκειμένου να είναι διαθέσιμη η θετική ψήφος του σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εναντιωθεί στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, επικαλούμενοι τον βαθμό της συνταγματικότητας του, σύμφωνα με τον Κουνς που έχει συζητήσει τα θέματα αυτά μαζί τους, ενώ διαφωνεί για το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επικαλούμενος την υποστήριξη του Γκράσλεϊ.

Από την άλλη μεριά, άλλοι επικριτές του νομοσχεδίου, όπως ο Μακόνελ υποστηρίζουν ότι τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι ο Γουίτακερ δεν θα κινηθούν προς μία κατεύθυνση απόλυσης του Μάλερ ή παρέμβασης στην έρευνα που διεξάγει με οποιοδήποτε τρόπο, όπως π.χ. η μείωση της χρηματοδότησής της.

Από την πλαυρά του, ο Κουνς δίνει έμφαση στον απρόβλεπτο χαρακτήρα των κινήσεων του προέδρου Τραμπ και θεωρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

“Σκέφτομαι ειλικρινά ότι στο τέλος της ημέρας, ο ηγέτης Μακόνελ θα έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ ότι δεν θα κινηθεί κατά του Μάλερ, αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις υποβαθμίζονται καθημερινά, όταν ο πρόεδρος Τραμπ προχωρεί σε αναρτήσεις στο Twitter ασκώντας κριτική που δεν στηρίζεται σε αληθινά στοιχεία τόσο στον Ρόμπερτ Μάλερ, όσο και στην έρευνά του, αλλά κάνει κι άλλα πράγματα, τα οποία είναι απρόσμενα, αντισυμβατικά και μη δικαιολογημένα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουνς.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εποπτείας της έρευνας για την Ρωσία από τον Γουίτακερ είναι περισσότερες μεταξύ των γερουσιαστών, παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχονται δημόσια, εκτίμησε χθες ο Κουνς, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής στην έρευνα από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, θα αποκαλυφθεί αφού θα έχει συμβεί, καθιστώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου αναγκαία.

“Ένας αριθμός γερουσιαστών και των δύο κομμάτων συμφωνούν ιδιωτικά ότι ο Γουίτακερ είναι ένας λιγότερο αξιόπιστος επόπτης της έρευνας και θα εμπλακεί στην έρευνα του Μάλερ ή θα έχει την πρόθεση να το πράξει. Εδώ είναι ένα από τα ζητήματα που με ανησυχεί περισσότερο, καθώς δεν θα το γνωρίζουμε παρά μόνο μετά τις κινήσεις και τα βήματα περιορισμού της έρευνας που θα κάνει, με τρόπους που θα εμποδίζουν την αποτελεσματική ολοκλήρωσή της,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχέδια άμεσης ανάγκης για την προώθηση του νομοσχεδίου προστασίας του Μάλερ, όπως συμβαίνει με το νομοσχέδιο δαπανών που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί μία παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κουνς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το ζήτημα του νομοσχεδίου για την προστασία του Μάλερ θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά κι αμέσως μόλις τα μέλη της Γερουσίας αποδεσμευτούν από την ανάγκη να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ