ΗΠΑ: Οι μέρες του Ισλαμικού Κράτους "είναι μετρημένες"

ΗΠΑ: Οι μέρες του Ισλαμικού Κράτους "είναι μετρημένες"

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των ιρακινών Κούρδων ανακατέλαβαν σήμερα την πόλη Σιντζάρ, η οποία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Είμαι εδώ για να σας ανακοινώσω την απελευθέρωση της Σιντζάρ" χάρη σε μια επίθεση-αστραπή που εξαπέλυσαν χθες οι κουρδικές δυνάμεις με τη βοήθεια αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού και μαχητών της μειονότητας των Γιαζίντι, δήλωσε ο Μπαρζανί σε συνέντευξη Τύπου κοντά στην ανακαταληφθείσα πόλη.

Καταλαμβάνοντας την πόλη, οι πεσμεργκά (οι κούρδοι μαχητές) κατάφεραν να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο 47, έναν από τους κύριους δρόμους επικοινωνίας και επανεφοδιασμού των τζιχαντιστών ανάμεσα στο Ιράκ και στη Συρία.

"Η Σιντζάρ έχει απελευθερωθεί με το αίμα των πεσμεργκά και αποτελεί στο εξής τμήμα του Κουρδιστάν", πρόσθεσε ο Μπαρζανί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει πως ήταν "απολύτως πεπεισμένος" για την ανακατάληψη της πόλης Σιντζάρ.

"Υπάρχουν ορισμένοι οχυρωμένοι μαχητές του ΙΚ, αλλά είμαστε απολύτως πεπεισμένοι πως τις επόμενες ημέρες η Σιντζάρ θα μπορέσει να απελευθερωθεί", είπε ο Κέρι στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τύνιδα.

Ο Κέρι είπε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ αξιολογούν ακόμη τα αποτελέσματα της επιδρομής που είχε στόχο τον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους "Jihadi John", αλλά πρόσθεσε πως η επιχείρηση έδειξε πως οι μέρες της οργάνωσης είναι μετρημένες.

"Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής αυτής" που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Ράκα, στην ανατολική Συρία, "όμως οι τρομοκράτες που συνδέονται με τον Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) θα πρέπει να γνωρίζουν αυτό: οι μέρες σας είναι μετρημένες και θα νικηθείτε", είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας.

"Δεν υπάρχει κανένα μέλλον, καμία προοπτική για το Ντάες", πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν χθες αεροπορική επιδρομή στη Συρία στοχεύοντας έναν μαχητή, έναν βρετανό πολίτη που ονομάζεται Μοχάμεντ Εμουάζι ο οποίος συμμετείχε σε αποκρουστικά βίντεο που δείχνουν τους αποκεφαλισμούς αμερικανών και βρετανών ομήρων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε πως από την επιδρομή μάλλον σκοτώθηκε ο Εμουάζι, αν και είναι πολύ νωρίς για να είναι κανείς σίγουρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ