ΗΠA: Oι εκλογές του Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία»

ΗΠA: Oι εκλογές του Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία»

Οι προεδρικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 7η Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία», έκρινε χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, καταγγέλλοντας τους «αυταρχικούς» ελιγμούς του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα για να απαλλαγεί από τους κυριότερους αντιπάλους του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις πρόσφατες ενέργειες των νικαραγουανών αρχών «αντιδημοκρατικές, αυταρχικές, οφειλόμενες στον φόβο του Ορτέγα πως θα υποστεί εκλογική ήττα» και ότι έδωσαν «τη χαριστική βολή στην προοπτική να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Νικαράγουα φέτος», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του κ. Μπλίνκεν.

«Αυτή η εκλογική διαδικασία και το όποιο αποτέλεσμά της έχασαν κάθε αξιοπιστία», προστίθεται.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης τέθηκε προχθές Παρασκευή εκτός πολιτικού παιγνιδιού στη Νικαράγουα, όπου ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα, κατηγορείται πως έχει βαλθεί να βγάλει από τη μέση κάθε ισχυρό αντίπαλο ενόψει προεδρικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο πρώην ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 ως το 1990 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007, και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, 70 ετών, πρακτικά δεν έχουν πλέον κανέναν σοβαρό αντίπαλο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, μετά την εξάλειψη της Συμμαχίας Πολιτών για την Ελευθερία (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL, δεξιά) καθώς και τις συλλήψεις των επτά θεωρούμενων ως σοβαρότερων δυνητικών αντιπάλων του αρχηγού του κράτους στην αναμέτρηση.

Το CxL τέθηκε εκτός εκλογικής κούρσας μερικές ημέρες μετά την υποβολή αιτήματος γι’ αυτό από το Φιλελεύθερο Συνταγματικό Κόμμα (Partido Liberal Constitucionalista, PLC, δεξιά), που κατηγορείται από επικριτές του πως παίζει το παιγνίδι της κυβέρνησης.

Το CxL καταγγέλθηκε από το PLC στο εκλογοδικείο διότι η πρόεδρός του, η Καρμέλα Ρότζερς Αμπέρν, πιο γνωστή με το όνομα Κίτι Μοντερέι, έχει διπλή υπηκοότητα, νικαραγουανή και αμερικανική. Της αφαιρέθηκε η νικαραγουανή υπηκοότητα· διατρέχει κίνδυνο να απελαθεί.

 Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υποψήφια του κόμματος για την αντιπροεδρία Μπερενίσε Κεσάδα, η Μις Νικαράγουα του 2017, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Το σπίτι της περικυκλώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, αφού ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης του προέδρου Ορτέγα την κατηγόρησε πως προχώρησε σε «συγκεκαλυμμένη υποκίνηση» της «βίας» και «του μίσους».

Η CxL ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι ο Όσκαρ Σοβαλβάρο, πρώην αντεπαναστάτης μαχητής των Κόντρας, 68 ετών, και η Μπερενίσε Κεσάδα, άλλοτε νικήτρια καλλιστείων, 27 ετών, χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία, θα ήταν αντίστοιχα ο υποψήφιος πρόεδρος και η υποψήφια αντιπρόεδρος της παράταξης.

Βάσει του εκλογικού χρονοδιαγράμματος, το CSE έχει προθεσμία ως μεθαύριο Δευτέρα 9η Αυγούστου για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες ενόψει των εκλογών.

Άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη τεθεί εκτός μάχης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στη Νικαράγουα: Το Συντηρητικό Κόμμα (Partido Conservador) και το Κόμμα για τη Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Partido Restauración Democrática, PRD).

Αξίζει να επισημανθεί ότι συνολικά 31 αντιπολιτευόμενοι, ανάμεσά τους επτά επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία, συνελήφθησαν από τις αρχές Ιουνίου και κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή προδοσία, δυνάμει νόμων που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2020, οι πολιτικές συνέπειες των οποίων, η φίμωση της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις βίζες 50 συγγενών κυβερνητικών αξιωματούχων της Νικαράγουας, εισαγγελέων και δικαστών, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος του στενού κύκλου του Ντανιέλ Ορτέγα και της Ροσάριο Μουρίγιο, λόγω των «επιθέσεων του καθεστώτος» στους «δημοκρατικούς θεσμούς», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες.

 Διαβάστε ακόμα:

Νικαράγουα: Ακόμη ένας επίδοξος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές συνελήφθη

Νικαράγουα: Συνελήφη ο δημοσιογράφος Πέδρο Τσαμόρο, η αδελφή του οποίου ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία

Νικαράγουα: Ο Ορτέγκα συνεχίζει τις συλλήψεις «βλέποντας» σχέδιο ανατροπής του από τις ΗΠΑ