ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν για τον κορονοϊό

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές καλούν τους πολίτες να προετοιμαστούν για τον κορονοϊό

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποίησαν σήμερα Τρίτη ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εξάπλωση του κορονoϊού στις ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του κινεζικού ιού και σε πολλές άλλες χώρες, μετέδωσε το Reuters.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τόνο για την αμερικανική υπηρεσία, η οποία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για να σταματήσει ο ιός να εισέλθει στη χώρα και να κάνει καραντίνα άτομα που ταξιδεύουν από την Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων 

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες αύξησαν τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα έχουν εξάπλωση και εδώ», εξήγησε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των CDC. Δρ. Νάνσι Μεσονιέρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μεσονιέρ είπε ότι ο άγνωστος παράγοντας είναι το πότε θα φτάσει ο ιός και πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι «η αναστάτωση στην καθημερινότητα μας μπορεί να είναι σοβαρή».

Οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πιθανότητα να αναστατωθούν οι ζωές όλων αν αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στις αμερικανικές κοινότητες, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ, καταθέτοντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στις ΗΠΑ και κάλεσε τα μέλη της Γερουσίας να εγκρίνουν το ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας, προτείνοντας ταυτόχρονα περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

«Μολονότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός, υπάρχει πλέον εξάπλωση σε ορισμένες χώρες, εκτός της Ασίας, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε ο Αζάρ, αναφέροντας ως παράδειγμα τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ιράν και την Ιταλία.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα κρούσματα το κορονοϊού έχουν εμφανιστεί σε 30 χώρες και έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι, ενώ οι εξάπλωσή του σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι ο ιός θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, επιφέροντας περαιτέρω επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που είχε ήδη πληγεί από την κατάσταση στην Κίνα.

AP Photo/J. Scott Applewhite