ΗΠΑ: Ο Ρικ Γκέιτς θα καταθέσει στην δίκη του Πολ Μάναφορτ

ΗΠΑ: Ο Ρικ Γκέιτς θα καταθέσει στην δίκη του Πολ Μάναφορτ

Μία ημέρα μετά την δήλωση που έκανε η πλευρά του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ στην δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ότι είναι πιθανό να μην καταθέσει ο Ρικ Γκέιτς, η ίδια πλευρά, επανήλθε χθες στο ζήτημα αυτό.

Έτσι, δικηγόρος από την ομάδα έρευνας του Μάλερ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο ειδικός ανακριτής έχει “όλη την πρόθεση” για μία κατάθεση του Γκέιτς.

Η πρώτη δήλωση της ομάδας του Μάλερ, προκάλεσε έκπληξη στον δικαστή Τ.Σ. Έλις που προεδρεύει στην δίκη, καθώς ο πρώην ουσιαστικός συνεργάτης του Μάναφορτ θεωρείται μάρτυρας αποφασιστικής σημασίας για την πορεία της δίκης, μεταδίδει το ABC News.

Ο Μάναφορτ κατηγορείται για φοροδιαφυγή αποκρύπτοντας εισοδήματα 60 εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε από τις δραστηριότητες του για την προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων. Οι δραστηριότητες αυτές, δεν είχαν δηλωθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της υπεράσπισης του Μάναφορτ στις αρχικές τοποθετήσεις τους κατά την χθεσινή ημέρα της δίκης, κατηγορούν τον Γκέιτς και τον θεωρούν υπεύθυνο για τα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Την Τετάρτη, ο Ούζο Ασόνιε που είναι ένας εκ των δικηγόρων στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, άφησε να εννοηθεί ότι η εισαγγελική αρχή ίσως να μην καλούσε τον Γκέιτς για κατάθεση στην δίκη.

Ωστόσο, χθες το πρωί, ένας άλλος δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής, δήλωσε στους ενόρκους ότι η ομάδα έρευνας του Μάλερ, έχει την κάθε δυνατή πρόθεση προκειμένου ο Γκέιτς να καταθέσει στην δίκη.

“Έχουμε κάθε πρόθεση να τον καλέσουμε και να καταθέσει ως μάρτυρας,” δήλωσε ο εισαγγελέας Γκρεγκ Άντρες που είναι μέλος της ομάδας ερευνών του Μάλερ, αναφερόμενος στον Γκέιτς.

Ο Γκέιτς, που ήταν για χρόνια ουσιαστικός συνεργάτης του Μάναφορτ, ενώ είχε ρόλο και στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, είχε στην αρχή κατηγορηθεί μαζί με το πρώην αφεντικό του.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι θα παραδεχτεί την ενοχή του για τις κατηγορίες της συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, αλλά και της ψευδορκίας έναντι των ομοσπονδιακών αρχών. Από τότε, ο Γκέιτς συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποια απαγγελία κατηγορικών κατά του Γκέιτς.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα ερευνών του Μάλερ κατέταξε τον Γκέιτς στους μάρτυρες καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της δίκης του Μάναφορτ, στην σχετική λίστα μαρτύρων που κατέθεσε στο δικαστήριο, πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο Μάναφορτ διεπράχθησαν σε προγενέστερο χρόνο από την παρουσία και τον ρόλο που είχε στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός στόχος της έρευνας που διεξάγεται αναφέρεται στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, αλλά και στην πιθανή παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μάλερ έχει διευρύνει το πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας, σχετικά με τον εντοπισμό εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από πρώην συνεργάτες του Τραμπ.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους. Η κίνηση αυτή της αυτοεξαίρεσής του, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το σημείο του ανακριτικού και του εισαγγελικού ενδιαφέροντος, να προσδιορίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της αποπομπής του, ο Κόμεϊ διερευνούσε τις επαφές και δραστηριότητες με την Ρωσία, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ