ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ θα συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη της Ρόδου

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ θα συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη της Ρόδου

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί, στις 21 και 22 Ιουνίου, ο πρόεδρος της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, για να συμμετάσχει και να μιλήσει στην έναρξη της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για την ασφάλεια και σταθερότητα. Η διάσκεψη έχει τίτλο «Το πνεύμα της Ρόδου: Διαμορφώνοντας μία θετική ατζέντα για σταθερότητα και ευημερία».

Ο κ. Λάιτσεκ συμμετείχε στη Διάσκεψη της Ρόδου και το 2016, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μίροσλαβ Λάιτσακ σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Στις 17 και 18 Ιουνίου θα επισκεφθεί τη Φιλανδία, για να συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα το μέλλον της πολυμερούς διπλωματίας και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαουλι Νιινίστο, τον υπουργό Εξωτερικών Τίμο Σόινι, την πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ.ά. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις 19 Ιουνίου στη Ρουμανία, όπου θα του απονεμηθεί από Εθνικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Σπουδών και Δημόσιας Διοίκησης, στο Βουκουρέστι, ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τεοντόρ Μελεσκάνου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου, τα έξοδα της περιοδείας θα καλυφθούν από το ειδικό ταμείο της Γενικής Συνέλευσης, με μερική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις της Φιλανδίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Σλοβακίας.