ΗΠΑ: Ο M. Κόεν θα καταθέσει στις 8 Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Ο M. Κόεν θα καταθέσει στις 8 Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο

Ο Μάικλ Κόεν συμφώνησε για να δώσει κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της μόνιμης επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (House Permanent Select Committee on Intelligence) μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο ανακοίνωση του πρόεδρου της επιτροπής, Δημοκρατικού Άνταμ Σιφ.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Μάικλ Κόεν που συμφώνησε να εμφανιστεί εθελοντικά ενώπιον της επιτροπής για μία κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών στις 8 Φεβρουαρίου 2019,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ είχε νωρίτερα αποδεχτεί μία πρόσκληση για να καταθέσει δημοσίως ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δήλωνε ότι επιθυμούσε “να έχει το προνόμιο για να υποστηρίξει μία πλατφόρμα στην οποία θα έκανε έναν συνολικό κι αληθινό απολογισμό για τα γεγονότα που έχουν διαρρεύσει.”

Ωστόσο, την προηγούμενη Τετάρτη, ο Κόεν ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την κατάθεσή του, μετά από ανησυχίες που είχε για την ασφάλεια της οικογένειάς του.

Ο Κόεν άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την δημόσια κατάθεσή του, μετά από μια σειρά δημόσιων φραστικών επιθέσεων που έκανε εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του, ο πρόεδρος Τραμπ, όπως είχαν δηλώσει στο ABC News νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, πηγές που βρίσκονται κοντά στον Κόεν.

Στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Fox News (12 Ιανουαρίου) ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως “αδύναμο” τον Κόεν κατηγορώντας τον, ότι είπε ψέματα στους εισαγγελείς, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ποινή του.

Ο Σιφ ανέφερε στην χθεσινή ανακοίνωσή του, ότι οι επιθέσεις σε βάρος του Κόεν “πρέπει να σταματήσουν.”

“Ο κ. Κόεν ενημέρωσε την επιτροπή για τις νόμιμες ανησυχίες του, τόσο για την ασφάλειά του, όπως επίσης και για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Οι ανησυχίες αυτές, προκλήθηκαν από απρεπή σχόλια που έκανε ο πρόεδρος κι ο δικηγόρος του. Όπως έχω προηγούμενα δηλώσει μαζί με τους συναδέλφους μου, Ελάιζα Κάμινγκς και Τζέρολντ Νάντλερ, οι προσπάθειες εκφοβισμού μαρτύρων και τρομοκράτησης των οικογενειών τους ή η παρεμπόδισή τους να καταθέσουν, είναι τακτικές που αναμένουμε από το οργανωμένο έγκλημα, όχι από τον Λευκό Οίκο,” σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

“Οι επιθέσεις αυτές, στην οικογένεια του κ. Κόεν πρέπει να σταματήσουν. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει προσπάθειες αποθάρρυνσης, παρεμπόδισης ή άσκησης πίεσης με άλλα μέσα σε κάποιον μάρτυρα, ώστε να μην καταθέσει στο Κογκρέσο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τον κ. Κόεν, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατεύσουμε τον ίδιο και την οικογένειά του,” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Κόεν προχώρησε επίσης, στην πρόσληψη μιας νέας ομάδας νομικών, καθώς προετοιμάζει την κατάθεσή του στο Κογκρέσο και συνεχίζει να έχει συζητήσεις με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, τις δικαστικές αρχές της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αλλά και τις αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Επίσης, αποχαιρετά τον Γκάι Πετρίλο, τον πρώην επικεφαλής της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, που εκπροσώπησε νομικά τον Κόεν στην διάρκεια εξέλιξης της υπόθεσής του στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις καταθέσεις που έδωσε στο γραφείο του Μάλερ.

Η πρόσληψη του Πετρίλο από τον Κόεν το προηγούμενο καλοκαίρι συνέπεσε με την αποχώρηση του Κόεν από την ομάδα αμοιβαίας άμυνας που είχε συσταθεί, γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά κι άλλους.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο νομικός σύμβουλος του Κόεν, Λέινι Ντέιβις ανακοίνωσε ότι ο Κόεν πρόσθεσε δύο δικηγόρους υπεράσπισης με έδρα το Σικάγο, στη νομική του ομάδα. Πρόκειται για τον δικηγόρο Μάικ Μόνικο πρώην βοηθό εισαγγελέα για την Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις και τον Μπάρι Σπέβακ ποινικό δικηγόρο υπεράσπισης με εμπειρία μεγαλύτερη των 38 ετών.

“Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον κ. Κόεν να εκπληρώσει αυτό, που σύμφωνα τα όσα μας έχει πει είναι η μοναδική αποστολή του, να πει την αλήθεια όπως την γνωρίζει και να γυρίσει σελίδα στην προηγούμενη ζωή του, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, μέσω της συνεργασίας του με τις αρχές κατά τον καλύτερο τρόπο για την έρευνα που γίνεται για την αλήθεια,” ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο δικηγόροι.

Ο Κόεν από την πλευρά του δεν είχε έναν επίσημο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, αλλά η εμπλοκή του σε μια σειρά από καταστάσεις, μπορεί να διαφωτίσει πολλές πτυχές από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Δεκέμβριο, ο Κόεν παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία στο Κογκρέσο σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγή συζητήσεων για την πρόταση ενός σχεδίου κατασκευής για έναν Πύργο Τραμπ στην Μόσχα.

Τον Αύγουστο, ο Κόεν είχε παραδεχτεί την ενοχή του για οικονομικά και φορολογικά εγκλήματα που σχετίζονται με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του, με παραβιάσεις της οικονομικής νομοθεσίας που διέπει τις προεκλογικές εκστρατείες, αλλά και για το ρόλο που είχε στην κατάρτιση συμφωνιών με αντάλλαγμα την σιωπή των γυναικών που ισχυρίζονται ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο Μάλερ διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Πέρα από τα ανακριτικά καθήκοντα, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ομοσπονδιακών ενόρκων (grand jury).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ