ΗΠΑ: Νέο πακέτο ύψους 3 τρισ. δολαρίων προτείνουν οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ: Νέο πακέτο ύψους 3 τρισ. δολαρίων προτείνουν οι Δημοκρατικοί

Νέο πακέτο στήριξης 3 τρισ. δολαρίων προς την πολιτείες και τοπικές κοινότητες φέρνουν προς ψήφιση οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου διατηρούν την πλειοψηφία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Το νομοσχέδιο μαμούθ προβλέπει μεταξύ άλλων εκ νέου αποστολή επιταγών προς εκατομμύρια οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια. Τουλάχιστον 900 δισ. δολάρια θα κατανεμηθούν στις τοπικές κοινότητες, ενώ προβλέπονται δράσεις αρκετών δισ. δολαρίων για συσσίτια, κουπόνια και στήριξη ευάλωτων ομάδων.

Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση της στήριξης με 600 δολάρια τη βδομάδα στους ανέργους έως το τέλος του έτους.

Εδώ και μέρες οι ηγέτες των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι είχαν προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης ενός πακέτου του μεγέθους του «Φραγκλίνου Ρούζβελτ» όπως το είχαν χαρακτηρίσει με αφορμή το κύμα ανεργίας που σαρώνει τις ΗΠΑ. 

Η ανεργία σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εργασίας έφτασε το 14,7% τον Απρίλιο, από 3,5% που έκλεισε τον Φεβρουάριο, αποδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της απόφασης για παραμονής στο σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το ποσοστό ανεργίας για τον Απρίλιο ήδη κατέρριψε το ρεκόρ του 10,8% του Νοεμβρίου του 1982 το οποίο ήταν το χειρότερο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ακόμα και αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, η Γερουσία η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους φαίνεται εξαιρετικά απρόθυμη να το αποδεχθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αυτό γιατί Γερουσιαστές όπως ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ ή Μιτς Μακονελ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, εμφανίζονται υπέρμαχοι της δημοσιονομικής συγκράτησης.