ΗΠΑ: Νέο χαμηλό πανδημίας στα επιδόματα ανεργίας αν και έχασαν τις εκτιμήσεις

ΗΠΑ: Νέο χαμηλό πανδημίας στα επιδόματα ανεργίας αν και έχασαν τις εκτιμήσεις

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020, όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown λόγω πανδημίας, υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αν και ο αριθμός τελικά ήταν μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν πιο δραστική πτώση.

Ειδικότερα, στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 360.000 νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας έναντι των 373.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν τον αριθμό να κυμανθεί στις 350.000.

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν όμως οι αιτήσεις για επέκταση επιδόματος ανεργίας, οι οποίες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου ανήλθαν σε 3,241 εκατομμύρια, έναντι 3,339 εκατ. την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και 3,3 εκατ. που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία της αγορά εργασίας είναι κρίσιμο μέγεθος που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, με τον επικεφαλής της να δηλώνει χτες στην ενημέρωσή του προς το Κογκρέσο ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «εξακολουθεί να απέχει πολύ» από την πρόοδο που επιθυμεί να δει η ομοσπονδιακή τράπεζα προτού περιορίσει τη στήριξή της στην οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Πάουελ, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία υπολείπεται κατά 7,5 εκατομμύρια θέσεις από το επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία, με το μεγαλύτερο βάρος να έχει πέσει κυρίως στους εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς και τις μεγάλες μειονοτικές ομάδες.