ΗΠΑ: Νέο βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς να πατάνε τον Τζ. Φλόιντ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς να πατάνε τον Τζ. Φλόιντ

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που δόθηκε τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα και το οποίο δείχνει τρεις αστυνομικούς να γονατίζουν και να πατάνε το θύμα, που τελικά κατέληξε

Η γωνία λήψης στο νέο βίντεο δείχνει ότι πέρα από τον αποτεχθέντα πλέον αστυνομικό Ντέρεκ Τσάβιν, που πατούσε στο λαιμό και με τα δύο γόνατα τον δεμένο με χειροπέδες στο έδαφος Φλόιντ και ο οποίος συνελήφθη χτες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας τρίτου βαθμού, δύο ακόμα  αστυνομικοί έχουν γονατίσει πάνω στο σώμα του αφροαμερικανού ο οποίος τους λέει ότι δεν μπορεί να ανασάνει.

Το αρχικό βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από διερχόμενους το βράδυ της Δευτέρας έδειχνε τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν πιέζε το γόνατά του στον σβέρκο του.

Αφού το βίντεο αυτό διαδόθηκε ευρύτατα, διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές ξέσπασαν στη Μινεάπολη, αρχικά στην περιοχή όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα των τεσσάρων αστυνομικών που προχώρησαν στη σύλληψη, και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι από χτες είχε γίνει γνωστό ότι ακόμα τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο συμβάν αναμένεται να διερευνηθούν για τον ρόλο τους στην υπόθεση, ενώ στις έρευνες για την δολοφονία του Τζ. Φλόιντ συμμετέχει το FBI αλλά και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα, δε, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε ήδη για τον Ντ. Τσάβιν, ο αστυνομικός πατούσε τον λαιμό του Τζ. Φλόιντ για συνολικά 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ενώ για 2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα εξ αυτών ο Φλόιντ είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού (σ.σ. εκ προθέσεως και εκ προμελέτης). Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», αναφέρει η οικογένεια του θύματος σε ανακοίνωσή της.

Οργή για τον θάνατο του Τζ. Φλόιντ - Διαδήλωση στον Λευκό Οίκο

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά τις αστυνομικής βίας σε αφροαμερικανούς, με εκατοντάδες ανθρώπους να εκφράζουν οργή τους χθες βράδυ μπροστά στον Λευκό Οίκο.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», οι διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες Παρασκευή, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, από το Ντιτρόιτ στην Ατλάντα, από τη Νέα Υόρκη ως το Χιούστον και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ από πυρά ενόπλου

Παράλληλα, σε περιστατικό για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, 19χρονος διαδηλωτής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ την Παρασκευή το βράδυ στο κέντρο του Ντιτρόιτ, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε στις 11:30 μ.μ. από έναν άγνωστο ύποπτο που επέβαινε σε ένα σε ένα γκρι SUV. Ο ύποπτος μετέβη στην περιοχή, πυροβόλησε στο πλήθος και στη συνέχεια διέφυγε. Το θύμα μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.