7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις του Μπάιντεν στην Κούβα

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις του Μπάιντεν στην Κούβα
APimages

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις για την καταστολή στην Κούβα, αυτή τη φορά στους επικεφαλής της αστυνομίας καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να συναντήσει ηγέτες της Αμερικανοκουβανέζικης κοινότητας στον Λευκό Οίκο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωση του ανέφερε ότι οι κυρώσεις ήταν αντίδραση σε «ενέργειες για την καταστολή ειρηνικών, δημοκρατικών διαδηλώσεων στην Κούβα που ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου». Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι στόχοι των κυρώσεων ήταν δύο επικεφαλής της κουβανικής αστυνομίας, καθώς και η εθνική αστυνομική δύναμη του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Η συνάντηση του Μπάιντεν έρχεται καθώς η πολιτικά σημαντική κοινότητα ζητά περισσότερη υποστήριξη για τις διαδηλώσεις στην Κούβα που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα κατά της κυβέρνησης της Αβάνας εδώ και δεκαετίες. Οι 1,5 εκατομμύρια Κουβανοί της Φλόριντα ψήφισαν υπέρ του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 και η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν προκειμένου να έχει το «πάνω χέρι» ενόψει των εκλογών του 2024.

Πέραν, αυτών, η ταχύτητα με την οποία η διοίκηση Μπάιντεν προχωρά σε αυτές τις ενέργειες, υποδηλώνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο πρόεδρος είναι απίθανο να ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα στην Κούβα η οποία σημαδεύτηκε από άρση των κυρώσεων και επαναπροσέγγιση.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον διαμηνύουν στο Reuters ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τρόπους για να διευκολύνει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα διατηρώντας παράλληλα την πίεση στην κουβανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο Μπάιντεν θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα των εμβασμάτων που στέλνουν οι Αμερικανοί κουβανέζικης καταγωγής στο νησί. Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί πώς οι μετανάστες μπορούν να στείλουν χρήματα σε οικογένειες στο νησί, χωρίς τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ξέσπασαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Κούβα από τη δεκαετία του 1960, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια τους ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν.

Η πανδημία της COVID-19 έχει βυθίσει την Κούβα σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.