ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες κατά των P. Manafort και R. Gates για φορολογικά και τραπεζικά αδικήματα

ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες κατά των P. Manafort και R. Gates για φορολογικά και τραπεζικά αδικήματα

Ο ειδικός ανακριτής Robert Mueller κλιμακώνει την άσκηση της πίεσης στον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump, Paul Manafort, και τον συνεργάτη του, Rick Gates, καθώς ένα ειδικό ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) έδωσε την έγκρισή του για την απαγγελία νέων κατηγοριών κατά των δύο αντρών. Πρόκειται για 32 κατηγορίες που σχετίζονται με φορολογικά, αλλά και τραπεζικά αδικήματα, σύμφωνα με το «Politico».

Η νέα απαγγελία των κατηγοριών από ένα συμβούλιο ενόρκων στην Αλεξάνδρεια (Βιρτζίνια) ακολουθεί την προηγούμενη ξεχωριστή ατομικά απαγγελία κατηγοριών κατά του Manafort και του Gates στην Ουάσινγκτον το 2016, που έγινε για την τέλεση αδικημάτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και την απόκρυψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για λογαριασμό άλλων κυβερνήσεων, από τις επίσημες αμερικανικές αρχές.

Οι νέες κατηγορίες επικεντρώνονται γύρω από την δραστική απόκρυψη των εισοδημάτων του Manafort και του Gates από τις ομοσπονδιακές αρχές, προκειμένου να λάβουν επιστροφή φόρου για τα έτη από το 2010 έως το 2014. Παράλληλα, οι δύο συνεργάτες κατηγορούνται για τραπεζική απάτη έναντι ποσού που ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια δολάρια και σε σχέση με τρία δάνεια, την χορήγηση των οποίων είχε αιτηθεί ο Manafort για τα πολυάριθμα σπίτια τα οποία έχει στην κατοχή του.

Συνολικά, ο Manafort κι ο Gates κατηγορούνται ότι «ξέπλυναν» εισοδήματα μεγαλύτερα των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως μέσω των δραστηριοτήτων που είχαν για την προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο.

Από την άλλη μεριά, καμία από τις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο άντρες δεν συνδέεται άμεσα με τον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει ο Mueller, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, ο ειδικός ανακριτής έχει δικαιοδοσία για την άσκηση δίωξης κατά της διάπραξης αδικημάτων που εντοπίζει στην εξέλιξη της έρευνας του, ενώ φέρεται να έχει πάρει την έγκριση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Rod Rosenstein, προκειμένου να ερευνήσει και ζητήματα τα οποία είχε εντοπίζει το FBI, πριν από την έναρξη της δικής του έρευνας, τον περασμένο Μάιο.

Η διάπραξη μερικών από τα αδικήματα τραπεζικής απάτης, φαίνεται να συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία του Trump. Οι Manafort και Gates εντάχθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία την άνοιξη του 2016, προκειμένου να βοηθήσουν στον σχεδιασμό για το Κεντρικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Manafort στην συνέχεια, ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας από τον Μάιο, μέχρι την παραίτησή του, στις 19 Αυγούστου. Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί συχνά να τηρήσει αποστάσεις από τον Manafort, με τον Trump να έχει δηλώσει ότι ο Manafort δούλεψε στην προεκλογική εκστρατεία για «ένα σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Gates συνέχισε να είναι μέλος της προεκλογικής εκστρατείας μετά την αποχώρηση του Manafort, ενώ τα καθήκοντά του στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την αποχώρηση του βασικού συνεργάτη του, παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η έρευνα για το πλαίσιο συνεργασίας και τις δραστηριότητες των δύο αντρών, έχει επικεντρωθεί στην δράση τους, για την προώθηση των συμφερόντων της ουκρανικής κυβέρνησης και του πρώην προέδρου Viktor Yanukovych στην Ουάσινγκτον (lobbying), για την περίοδο από το 2006 έως το 2015.

Στην απαγγελία των πρώτων κατηγοριών, υποστηρίζεται ότι οι δύο άντρες είχαν έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις παραπάνω δραστηριότητές τους, τα οποία στην συνέχεια ξέπλυναν «μέσω ενός πλήθους αμερικανικών και ξένων εταιρικών κοινοπραξιών, συγχωνεύσεων, αλλά και τραπεζικών λογαριασμών».

Οι ανακριτικές αρχές στο πλαίσιο των νέων κατηγοριών ισχυρίζονται ότι Manafort έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παραποίηση στοιχείων, με στόχο την έκδοση νέων δανείων, Μεταξύ αυτών και η πλαστογραφία των εγγράφων που σχετίζονται με την κερδοφορία των επιχειρήσεών του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Manafort, Jason Maloni, προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης αργά χθες το βράδυ απορρίπτοντας τις νέες κατηγορίες. «Ο Paul Manafort είναι αθώος έναντι των ισχυρισμών που διατυπώνονται στις νέες κατηγορίες, ενώ είναι βέβαιος ότι θ' αθωωθεί για το σύνολο των κατηγοριών αυτών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλόνι. “Οι νέες κατηγορίες κατά του κ. Manafort για μία ακόμη φορά, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την εμπλοκή/συνωμοσία της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Ο κ. Manafort είναι βέβαιος ότι θ' αθωωθεί, ενώ η καταπάτηση κατά των συνταγματικών δικαιωμάτων του, θ' αποκατασταθεί», τόνισε ο Maloni.

Το πλαίσιο απαγγελίας των νέων κατηγοριών δεν περιλαμβάνει άλλους κατηγορούμενους, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ένας «συνωμότης». Πρόκειται για τουλάχιστον έναν από τους δανειστές του Manafort. Αντιδρώντας σε μία δήλωση εισοδημάτων που παρουσίασε ο Manafort σχετικά με την χορήγηση δανείου, ο αναφερόμενος “συνωμότης” που παραμένει ανώνυμος δήλωσε ότι διαφαίνονταν πως το έγγραφο είχε πλαστογραφηθεί.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, η δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει με την απαγγελία των κατηγοριών κατά των δύο αντρών, τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι όπως φαίνεται αρκετές κατηγορίες από το πρώτο κατηγορητήριο έχουν συμπεριληφθεί στο νέο κατηγορητήριο.

Σε νομικό επίπεδο, όσοι κατηγορούνται για την διάπραξη φορολογικών αδικημάτων έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν στην εκδίκαση της υπόθεσής τους, στην περιφέρεια όπου και διαμένουν. Από την πλευρά της, η ομάδα έρευνας του Mueller επιθυμεί μία ενοποίηση του κατηγορητηρίου και την εκδίκασή του στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο Manafort δεν συμφωνεί να δικαστεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έγιναν γνωστά χθες. Η στάση του Manafort δείχνει ότι η υπεράσπισή του, ακολουθεί σκληρή γραμμή έναντι των ανακριτών στοχεύοντας στο να καταστήσει την διαδικασία πολύπλοκη, αλλά και χρονοβόρα. Νομικοί κύκλοι εξηγούν την στάση που τηρεί ο Manafort, εξηγώντας ότι ίσως ο ίδιος, ελπίζει στην απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Trump.

Από την άλλη μεριά, η προσέγγιση που ακολουθεί ο Gates είναι διαφορετική, καθώς κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο γνωστός για τους δικαστικούς συμβιβασμούς δικηγόρος Tomas Green που δραστηριοποιείται στην Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε χθες δικαστική παράσταση για την υπόθεση του Gates, καθώς οι προηγούμενοι δικηγόροι της υπεράσπισης έχουν αιτηθεί την αποχώρησή τους από την υπόθεση.

Ο Mueller ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Trump του πρώην διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Rosenstein, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Sessions έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Trump. Ο Mueller πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του James Comey διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Trump ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Trump με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και της ποινικής διαδικασίας, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Mueller διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP