ΗΠΑ: Νέα στοιχεία για επικοινωνία του επιτελείου του Trump με ρώσους πράκτορες

ΗΠΑ: Νέα στοιχεία για επικοινωνία του επιτελείου του Trump με ρώσους πράκτορες

Πρώην στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που συνεργάστηκε με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump Paul Manafort, αλλά και τον βασικό συνεργάτη του Rick Gates, είχε επικοινωνία με τον Gates στα τέλη της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με δικαστικά έγραφα του γραφείου του ειδικού ανακριτή Robert S. Mueller.

Ο πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται ως “Πρόσωπο Α” σύμφωνα με τα ίδια δικαστικά έγγραφα που καταρτίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ).

Η επικοινωνία που είχε με τον Gates χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά των δύο πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Trump σχετίζονται μόνο με τις δραστηριότητες προώθησης των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι ίδιες κατηγορίες δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες των δύο αντρών στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

“Το γεγονός ότι ένας αξιωματούχος που είχε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Trump, στο πλευρό του προέδρου της (Manafort) συνομιλούσε με κάποιον, για τον οποίο γνώριζε ότι είχε δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, είναι σημαντικό. Επίσης, συνδέεται με το γεγονός ότι ο Μάλερ αποφάσισε να το αξιοποιήσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή,” δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που έχει λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών του Μάλερ, ενώ μίλησε ανώνυμα.

“Παίζει σκάκι και μετακινεί το συγκεκριμένο πιόνι τώρα, ανεξάρτητα από το τι λέει ο Trump για την μη διάπραξη συνωμοσίας. Το μέρος αυτό, της έρευνας παραμένει εξαιρετικά ουσιώδες,” επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016, όπως και ο πρόεδρος Trump.

Ο Gates παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI, αλλά και για συνωμοσία με σκοπό την οικονομική υπεξαίρεση από το αμερικανικό δημόσιο. Παράλληλα, συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Μάλερ και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά και για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Μόσχας.

Ένας δικηγόρος του Gates δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την άλλη μεριά, ο Manafort έχει δηλώσει αθώος απέναντι στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από τον ειδικό ανακριτή. Οι κατηγορίες αυτές αναφέρονται από την διάπραξη τραπεζικής απάτης μέχρι και την υποβολή παραποιημένων δηλώσεων επιστροφής φόρου, με στόχο την εξαπάτηση των αρμοδίων υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Manafort κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για την μη δήλωση των δραστηριοτήτων του σχετικά με την εκπροσώπηση συμφερόντων άλλης χώρας εντός των ΗΠΑ. Ο Manafort είχε αναπτύξει δραστηριότητα στην Ουάσινγκτον προωθώντας τα συμφέροντα της φιλο-ρωσικής κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Manafort προσπαθούν ν' απορρίψουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του, ισχυριζόμενοι ότι αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές, ενώ βρίσκονται εκτός του πλαισίου της έρευνας που διεξάγεται από τον Μάλερ.

Εκπρόσωπος του Manafort αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις υπακούοντας σε περιοριστικό όρο που έχει τεθεί στον πελάτη του από δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Η μία δίκη του Manafort θα αρχίσει τον Ιούλιο σε δικαστήριο στην Βιρτζίνια, ενώ η άλλη δίκη θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον και αναμένεται ν' αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα, ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Manafort αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην φυλακή, στην περίπτωση που καταδικαστεί.

Παράλληλα, του έχει επισημανθεί δικαστικώς, ο κίνδυνος αλληλοκάλυψης των κατηγοριών με δεδομένη την εμπλοκή του σε δύο δικαστικές διαδικασίες, αλλά και την επιλογή του να δικαστεί από δύο ξεχωριστά δικαστήρια.

Από την άλλη μεριά, η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε ο Gates με τον ειδικό ανακριτή είχε ως θετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο την σημαντική μείωση της ποινής του, αλλά και την βεβαιότητα ότι έχει πολλά και ουσιαστικά πράγματα ν' αποκαλύψει.

Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι η συνεργασία με του Gates στην έρευνα του Μάλερ μετατοπίζει το ποινικό βάρος της υπόθεσης στον Manafort, κλιμακώνοντας νομικά την πίεση που του ασκείται προκειμένου να συνεργαστεί με τις αρχές ή να στραφεί κατά του προέδρου Trump.

Η αποκάλυψη για την επικοινωνία του Gates με τον Ρώσο πράκτορα εντός της περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας προσδίδει στην υπόθεση μία νέα σοβαρή διάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μάλερ κινείται προς κάθε κατεύθυνση και άσχετα από χρονικούς περιορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ