ΗΠΑ: Μπάιντεν και Μάνσιν θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το κοινωνικό σχέδιο

ΗΠΑ: Μπάιντεν και Μάνσιν θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το κοινωνικό σχέδιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν είχαν «μία παραγωγική συζήτηση», αλλά θα συνεχίσουν να συζητούν, καθώς οι Δημοκρατικοί δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν τις επίμονες διαφορές τους, για το πακέτο των κοινωνικών δαπανών των 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μάντσιν.

Οι δύο άντρες συνομίλησαν χθες, καθώς ο Μπάιντεν προσπάθησε να διευκολύνει την ψήφιση του νομοσχεδίου «Build Back Better» το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (https://www.reuters.com/business/cop/whats-bidens-175-trillion-build-back-better-package-2021-11-05).

«Ο γερουσιαστής Μάντσιν και ο πρόεδρος Μπάιντεν είχαν μία παραγωγική συζήτηση σήμερα (χθες) το απόγευμα. Θα συνεχίσουν να συνομιλούν μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μάντσιν Σαμ Ράνιον.

Μήνες διαφωνιών έχουν καθυστερήσει την ψήφιση νομοθεσίας για τις κοινωνικές δαπάνες, οδηγώντας την πρόεδρο της προοδευτικής κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εκφράσει χθες την αγανάκτησή της, για αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως σκόπιμες παρερμηνείες του νομοσχεδίου.

Η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ άσκησε κριτική στην ανάλυση του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (COB) έπειτα από αίτημα των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το νομοσχέδιο θα προσθέσει τρία τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν όλα τα προγράμματά του συνεχίσουν να εφαρμόζονται για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε σε αντίθεση με μία προηγούμενη ανάλυση του CBO, επί τη βάσει προβλέψεων για την κατάργηση ορισμένων προγραμμάτων, που θα αύξαναν το έλλειμμα κατά 367 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

«Κάναμε σκληρές επιλογές για τη χρηματοδότηση μόνο συγκεκριμένων προγραμμάτων για λιγότερα χρόνια, εξαιτίας της μείωσης που έπρεπε να γίνει στον συνολικό αριθμό τους», έγραψε η Τζαγιαπάλ σε μία σειρά αναρτήσεών της στο Twitter. «Είναι παράλογο να καταλογίζουμε ευθύνες σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ψηφιστεί και δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να το αποδημήσουν τελείως», είπε η ίδια, αναφερόμενη στους Ρεπουμπλικάνους.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη υποβαθμιστεί από πλευράς δαπανών, έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του για δαπάνες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχει δηλώσει ότι ελπίζει πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η ψήφος του Μάντσιν είναι σημαντική, καθώς χωρίς αυτή το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί. Ο μετριοπαθής γερουσιαστής είναι το κύριο εμπόδιο για την ψήφιση του μεγάλου κοινωνικού νομοσχεδίου, καθώς καλεί τους Δημοκρατικούς να επιβραδύνουν τη διαδικασία και να εξετάσουν ζητήματα, όπως η πορεία του πληθωρισμού.

Ο ίδιος έχει προτείνει την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι την επόμενη χρονιά.

Η Τζαγιαπάλ συμφώνησε να νουθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των 95 μελών της Προοδευτικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Κογκρέσο για τη θετική της στάση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, μετά την υπόσχεση της ηγεσίας των Δημοκρατικών ότι το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες θα ψηφιστεί.

Από την πλευρά τους, οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί επικρίνουν την έλλειψη κινητικότητας για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοσχεδίου.

«Ο εξαναγκασμός εκατομμυρίων ανθρώπων να αρχίσουν την αποπληρωμή των σπουδαστικών δανείων τους και η διακοπή της ισχύος των φορολογικών επιστροφών για τα παιδιά στην αρχή μιας εκλογικής χρονιάς δεν αποτελούν μία στρατηγική νίκης», ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter η προοδευτική βουλευτής των Δημοκρατικών Κόρι Μπους, που διανύει την πρώτη κοινοβουλευτική της θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια των Δημοκρατικών για την επίλυση των διαφορών αναφορικά με το ίδιο νομοσχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτέζ Μάστο πέτυχε την απομάκρυνση μιας πρόβλεψης που θα επέβαλε ένα νέο ομοσπονδιακό φόρο σε συγκεκριμένα προϊόντα νικοτίνης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.