7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ-Μεξικό: Κάλεσμα της Ουάσινγκτον για απομάκρυνση των μεταναστευτικών καταυλισμών από τα σύνορα

ΗΠΑ-Μεξικό: Κάλεσμα της Ουάσινγκτον για απομάκρυνση των μεταναστευτικών καταυλισμών από τα σύνορα
AP Images

Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Μεξικό να προχωρήσει στην απομάκρυνση των καταυλισμών φιλοξενίας χιλιάδων μεταναστών από συνοριακές πόλεις, μετά από ανησυχίες ότι αυτοί αποτελούν πιθανό κίνδυνο ασφάλειας, αλλά και για το ενδεχόμενο να προσελκύσουν εγκληματικές ομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν λάβουν γνώση για το ζήτημα αυτό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εσωτερικές επικρίσεις για την αύξηση των παράνομων μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στο Μεξικό για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πίεση που δέχεται η συνοριακή γραμμή, που έχει μήκος 3.200 χιλιομέτρων.

Δύο από τις μεγαλύτερους καταυλισμούς φιλοξενίας μεταναστών, που έχουν οργανωθεί στις βόρειες περιοχές του Μεξικού, βρίσκονται στην πόλη Ρεϊνόσα διασχίζοντας τα σύνορα από το Μακάλεν του Τέξας και στην Τιχουάνα απέναντι από το Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια).

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υποστηρικτές των μεταναστών δηλώνουν ότι οι καταυλισμοί μεταναστών στην πόλη Ρεϊνόσα φιλοξενούν τουλάχιστον 2.500 ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγειονομικών συνθηκών, ενώ προσελκύουν μέλη συμμοριών που επιζητούν τη στρατολόγηση απεγνωσμένων μεταναστών.

Ο καταυλισμός των μεταναστών στην Τιχουάνα έχει παρόμοιο μέγεθος, σύμφωνα με ομάδες υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση ζητάει από το Μεξικό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στους καταυλισμούς των μεταναστών, καθώς ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που συγκεντρώνεται σε αυτούς μπορεί να διαταράξει την ασφάλεια, στην περίπτωση που γίνει μία ξαφνική μετακίνησή τους προς τη συνοριακή γραμμή, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το υπουργείο των Εξωτερικών και ο Λευκός Οίκος στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού επίσης, δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης στις ΗΠΑ αρνήθηκε επίσης, να σχολιάσει.

Οι αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στη σημασία που έχει η εξάλειψη των συνθηκών που ενθαρρύνουν τα μέλη των καρτέλ να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους μετανάστες ή να τους πιέσουν για να μπουν στις εγκληματικές ομάδες τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη διέταξε τον πρόεδρο Μπάιντεν να συμμορφωθεί με μία απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή στο Τέξας για την επαναφορά μιας μεταναστευτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, που υποχρέωσε χιλιάδες αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό και να περιμένουν τις ακροάσεις που προβλέπει η σχετική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τους Μεξικανούς αξιωματούχους που ανησυχούν για τη δυνατότητα που έχει η χώρα τους στη διαχείριση περισσότερων μεταναστών,

Οι αρχές στο Μεξικό έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους για την απέλαση μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, με αρκετούς από αυτούς να προέρχονται από την Κεντρική Αμερική. Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες έστειλαν χιλιάδες από αυτούς στο Νότιο Μεξικό αεροπορικώς, ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την απέλασή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ