ΗΠΑ: Κυρώσεις στις οικονομικές συναλλαγές 24 αξιωματούχων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στις οικονομικές συναλλαγές 24 αξιωματούχων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ

Στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης μπήκαν οι οικονομικές συναλλαγές 24 αξιωματούχων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιβάλλοντας σχετικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο 24 αξιωματούχων από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, για τους οποίους θα απαγορεύεται σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές υπό την απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. 

«Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 24 αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του νόμου περί Αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την περαιτέρω υπονόμευση της αυτονομίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που υποσχέθηκαν στον λαό του Χονγκ Κονγκ. [...] Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διενεργούν εν γνώσει τους σημαντικές συναλλαγές με τα άτομα που αναφέρονται στη σημερινή έκθεση υπόκεινται πλέον σε κυρώσεις».

Με βάση με τη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η  απόφαση είναι μια επικαιροποίηση της έκθεσης που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στις 14 Οκτωβρίου 2020, στην οποία έχουν καταγραφεί 10 ξένα πρόσωπα τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι συνέβαλαν στην αποτυχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχουν από τη Σινο-βρετανική Κοινή Διακήρυξη ή τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενέκρινε ψήφισμα για εκλογική μεταρρύθμιση στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με την οποία η πρώην βρετανική αποικία «θα κυβερνάται μόνον από πατριώτες».