ΗΠΑ: Ιστορική συμφωνία στο Κογκρέσο για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

ΗΠΑ: Ιστορική συμφωνία στο Κογκρέσο για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες του Κογκρέσου ήρθαν σε συμφωνία για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ που έχει πληγεί σφόδρα από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ λέγοντας πως "μπορούμε επιτέλους να πούμε στους συμπολίτες μας αυτό που είχαν ανάγκη να ακούσουν εδώ και πολύ καιρό. Έρχεται περισσότερη βοήθεια". Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.

Οι γερουσιαστές συμβίβασαν τις διαφωνίες τους για να εξαλείψουν ένα από τα τελικά εμπόδια που αφορούσε τις αρχές δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το πακέτο περιλαμβάνει επιταγές 600 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες και 600 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο, σύμφωνα με δήλωση των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πακέτο περιλαμβάνει 284 δισεκατομμύρια δολάρια για Πρόγραμμα Προστασίας επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, 20 δισεκατομμύρια με τη μορφή επιχορηγήσεων και 15 δισεκατομμύρια δολάρια για χώρους που γίνονται ζωντανές εκδηλώσεις.

Διατηρείται επίσης το ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων ένα απαραίτητο βοήθημα για τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανθρώπους, αφού στις 26 Δεκεμβρίου εκπνέει το τρέχον ομοσπονδιακό πρόγραμμα.

Επίσης, εξασφαλίστηκαν 25 δισεκατομμύρια δολάρια ως επίδομα ενοικίου και επέκταση του ομοσπονδιακού μορατόριουμ για απαγόρευση των εξώσεων.

Σημειώνεται οτι στα τέλη Μαρτίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό έληξε στα τέλη Ιουλίου.