7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την συμμετοχή της Κίνας στον έλεγχο εξοπλισμών

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την συμμετοχή της Κίνας στον έλεγχο εξοπλισμών

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει την επέκταση της ισχύος για πέντε χρόνια της συνθήκης New Start ως εκκίνηση για την επεξεργασία σειράς στρατηγικών θεμάτων, ανάμεσά τους και ο πολυμερής έλεγχος των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, μιλώντας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, τάχθηκε υπέρ ενός νέου ελέγχου των εξοπλισμών, ο οποίος «θα καλύπτει περισσότερα οπλικά συστήματα και, ενδεχομένως, περισσότερες χώρες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν τη συμμετοχή της Κίνας στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών και τον περιορισμό του κινδύνου. Ελπίζω ότι η Κίνα θα συμπράξει μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ.

H αμερικανική οργάνωση Federation of Atomic Scientists εκτιμά ότι «ως τo τέλος του 2021 η Κίνα θα έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφάλες». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Γερουσία το 2017, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις Τζούνιορ πρώην επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Ειρηνικού, τόνιζε ότι «όσο εμείς δεν αναπτύσσαμε το οπλοστάσιο μας λόγω της συνθήκης με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν ελεύθερη να κάνει ότι θέλει». 

Οι ανησυχίες των Αμερικανών αφορούν κυρίως την Κίνα η οποία φέρεται προ μηνών να έκανε μυστικά χαμηλού επιπέδου υπόγειες πυρηνικές δοκιμές παρά το ότι διατείνεται ότι τηρεί μια διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη διενέργειά τους. 

Οι υποψίες των αμερικανικών αρχών επικεντρώνονται στην περιοχή Λοπ Νορ στην οποία η Κίνα πραγματοποίησε το 1996 τη 45η πυρηνική δοκιμή ισχύος 4 φορές πιο πάνω από αυτή της Χιροσίμα. 

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ανακοίνωσαν χθες την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start για πέντε χρόνια, διατηρώντας τις ρυθμίσεις της τελευταίας συνθήκης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια.

Η συνθήκη New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει τη Γη πολλές φορές.