ΗΠΑ: Η Ντέμπορα Ντούγκαν, πρώτη γυναίκα CEO της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης

ΗΠΑ: Η Ντέμπορα Ντούγκαν, πρώτη γυναίκα CEO της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης

«Είχα ένα αντισυμβατικό παρελθόν και είμαι αρκετά στο πνεύμα των millennials, αγαπώ τη μουσική και ξέρω πώς αγγίζει τους πάντες και φέρνει τους ανθρώπους μαζί. Έχω ένα ιστορικό μετάβασης από τη νομική στο μάρκετινγκ στην επιχειρηματική καινοτομία και ανυπομονώ για την ευκαιρία να φέρω όλα όσα έχω μάθει στη μουσική βιομηχανία που αγαπώ».

Στα νέα καθήκοντα που θα αναλάβει το καλοκαίρι αναφέρθηκε η Ντέμπορα Ντούγκαν, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης του Μπόνο των U2 (RED), η οποία ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης (Νational Academy of Recording Arts and Sciences) των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη γυναίκα που ορίζεται επικεφαλής του οργανισμού.

Η Ντέμπορα Ντούγκαν θα διαδεχθεί τον Νιλ Πόρτναου, ο οποίος ήταν από το 2002 πρόεδρος της Ακαδημίας που διοργανώνει τα βραβεία τα Grammy Awards. Ο Πόρτναου επέλεξε να μην ζητήσει παράταση της σύμβασής του, η οποία λήγει φέτος.

Πριν από την ένταξή της στην (RED) που ιδρύθηκε το 2006, με στόχο την κινητοποίηση και εξεύρεση πόρων για την εξάλειψη του HIV/AIDS σε οκτώ χώρες της Αφρικής, η Ντούγκαν ήταν πρόεδρος της Disney Publishing Worldwide και εκτελεστική αντιπρόεδρος της EMI / Capitol Records. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος στη Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Η Ντέμπορα Ντούγκαν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Αυγούστου.

Πριν από τον διορισμό της Ντούγκαν, η Κριστίν Φάρνον ήταν η γυναίκα που είχε την κορυφαία θέση στην Ακαδημία για χρόνια, αν και ποτέ δεν είχε τον τίτλο της προέδρου και CEO. Αποσύρθηκε ο 1992 ως εκτελεστική αντιπρόεδρος.

Ο Μάικλ Γκριν έγινε ο πρώτος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας το 1988 και ήταν επικεφαλής του οργανισμού έως το 2002 όταν ανέλαβε ο Πόρτναο.

Ο διορισμός της Ντούγκαν έρχεται μετά την κριτική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πόρτναου στην 60η τελετή απονομής των Grammys, το 2018 όταν είπε ότι οι γυναίκες στη μουσική βιομηχανία πρέπει να «ανεβάσουν ταχύτητα» απαντώντας σε ερώτηση για τις ελάχιστες γυναίκες που βραβεύθηκαν.

Μόνο δύο γυναίκες καλλιτέχνες κέρδισαν βραβεία και η Ακαδημία κατηγορήθηκε ότι δεν επέτρεψε να τραγουδήσει live η ποπ τραγουδίστρια Lorde, τη μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για Grammy στην κατηγορία Άλμπουμ της Χρονιάς.

«Είμαι ενθουσιασμένη που φέρνω νέα προοπτική... Δεν νιώθω ότι είμαι σε θέση να πω ακριβώς τι πρέπει να αλλάξει ή τι δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν θα ήταν συνετό αυτή τη στιγμή» δήλωσε η Ντούγκαν σε συνέντευξή τους στο Los Angeles Times.

«Αλλά όπου έχω εργαστεί, υπήρχε μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, επιχειρηματικής σκέψης, σκέψης σπουδαίων πραγμάτων με το μυαλό ενός αρχάριου, ελπίζω να φέρω στην Ακαδημία θετική αλλαγή» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ