ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει πρόταση γεωτρήσεων στην Αλάσκα

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει πρόταση γεωτρήσεων στην Αλάσκα

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε χθες, Τετάρτη, μία προτεινόμενη από την ConocoPhillips πετρελαϊκή ανάπτυξη στην Αλάσκα, υποστηρίζοντας το έργο των γεωτρήσεων, που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μία απόφαση του 2020 για το Πρόγραμμα Γουίλοου στο Εθνικό Πετρελαϊκό Αποθεματικό της Αλάσκας (NPR-A)», όπως ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ,Εσωτερικών.

«Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι η απόφαση ήταν συμβατή με τους κανονισμούς της Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (NEPA) που ήταν σε ισχύ την περίοδο εκείνη και ότι οι ενάγοντες δεν προσέβαλαν την απόφαση εντός των χρονικών περιθωρίων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων που εντάσσονται στο NPR-A» σύμφωνα με το ίδιο μήνυμα.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε το σχέδιο ανάπτυξης του Γουίλοου τον Οκτώβριο.

Οι ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος κατέθεσαν μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις συνέπειες που θα έχουν οι γεωτρήσεις στην ευαίσθητη άγρια ζωή του οικοσυστήματος της περιοχής.

Το σχέδιο της πετρελαϊκής ανάπτυξης της περιοχής προωθεί η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόφσκι, η οποία μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό της Νταν Σάλιβαν συζήτησαν το αναφερόμενο σχέδιο στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον πρόεδρο Μπάιντεν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Politico.

Το αναφερόμενο κοίτασμα φέρεται να διαθέτει 590 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να παράγει άνω των 160.000 πετρελαίου την ημέρα από το 2024, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της ConocoPhillips.