Καμάλα Χάρις η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν

Καμάλα Χάρις η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών και σενάρια επί σεναρίων, η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η υποψήφια αντιπρόεδρός του θα είναι η Γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις.

Η Χάρις η οποία για καιρό θεωρούνταν φαβορί για την θέση, ήταν αντίπαλος του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών ωστόσο παραιτήθηκε για να στηρίξει στην συνέχεια τον πρώην αντιπρόεδρο.

O Τζο Μπάιντεν ο οποίος είχε δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα επέλεγε γυναίκα για αντιπρόεδρο γράφει ιστορία καθώς η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα από την αφροαμερικανικη κοινότητα που θα είναι υποψήφια για τη θέση αυτή. Ο ίδιος ο Μπάιντεν αυτοπροσδιορίζεται ως «μεταβατικός υποψήφιος», που στοχεύει να «οικοδομήσει γέφυρες» με μια νέα γενιά ηγετών. Αυτή η τοποθέτηση οδήγησε πολλούς στην πεποίθηση ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο για μία μοναδική θητεία. Ετσι, δεν αποκλείεται να βλέπει στο πρόσωπο της Χάρις μια πιθανή διάδοχό του, αλλά και τη μελλοντική πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ. Ρόλο στην τελική επιλογή της Χάρις φέρεται να έπαιξε και η φιλία της με τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Μπο, ο οποίος πέθανε το 2015.

Κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, η Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της ως εισαγγελέας. Δις εκλεγμένη στη θέση της εισαγγελέως στην Καλιφόρνια, η Χάριςήταν  η πρώτη Αφροαμερικανή που τέθηκε επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών αυτής της Πολιτείας. Στη συνέχεια, το 2017, έγινε η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής με καταγωγή από τη νότια Ασία και η δεύτερη Αφροαμερικανή γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Η Χάρις θεωρείται μετριοπαθής με καλές σχέσεις τόσο με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος όσο και με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Χάρις διεκδικεί να είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς στο παρελθόν δεν τα είχαν καταφέρει ούτε η Σάρα Πειλιν με τον Ρεπουμπλικανό Τζο Μακέιν το 2008, ούτε και η Τζεραλντίν Φεραρο με τον Γουόλτερ Μοντειλ το 1984.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν σχολίασε με τουίτ την επιλογή του τονίζοντας πως πρόκειται για μεγάλη του τιμή να έχει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την Κ. Χάρις.