7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Η ηγεσία του στρατού ήταν πεπεισμένη ότι ο Τραμπ ήθελε να κάνει πραξικόπημα

ΗΠΑ: Η ηγεσία του στρατού ήταν πεπεισμένη ότι ο Τραμπ ήθελε να κάνει πραξικόπημα
AP Photo/Patrick Semansky, File

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Στρατού Μάρκ Μίλεϊ φοβούνταν ότι ο Τραμπ θα επιχειρούσε πραξικόπημα μετά την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου σε σημείο που έκαναν σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σύμφωνα με το βιβλίο που τιτλοφορείται «I Alone Can Fix It» («Μπορώ να το φτιάξω μόνος μου») των δημοσιογράφων της Washington Post, Κάρολ Λέονιγκ και Φίλ Ράκερ, ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ ανησυχούσε για το ενδεχόμενο ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του να επιχειρήσουν πραξικόπημα μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020. Ο στρατηγός και άλλοι κατώτεροι του αξιωματούχοι σχεδίαζαν μάλιστα να παραιτηθούν, προκειμένου να αποφύγουν να ακολουθήσουν τις εντολές του που θεωρούσαν παράνομες, σύμφωνα με το CNN.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι ο Μίλεϊ άρχισε να ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που έκανε ο Τραμπ συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και της εξώθησης σε παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ.

«Μπορεί να προσπαθήσουν, αλλά δεν πρόκειται να πετύχουν», φέρεται να υποστήριξε ο Μίλεϊ στους κατωτέρους του, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς τον στρατό. Δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς τη CIA και το FBI. Εμείς είμαστε αυτοί με τα όπλα».

Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν επίσης ότι ο Μίλεϊ πίστευε ότι ο Τραμπ «πυροδοτούσε αναταραχές, πιθανώς με την ελπίδα να βρει τη δικαιολογία επίκλησης του Νόμου περί εξέγερσης για να καλέσει τον στρατό».

Φέρεται να συνέκρινε μάλιστα τη ρητορική του πρώην Προέδρου με εκείνη του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, του Αδόλφου Χίτλερ και το «Million March MAGA» του Τραμπ με τη φιλοναζιστική πολιτοφυλακή που βοήθησε τον Χίτλερ να ανέβει στην εξουσία, κάνοντας λόγο για «Ευαγγέλιο του Φύρερ».