ΗΠΑ: Η FDA διευρύνει την έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca

ΗΠΑ: Η FDA διευρύνει την έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) διευρύνει την έρευνά της σχετικά με το περιστατικό σοβαρής ασθένειας κατά τη διάρκεια των δοκιμών της AstraZeneca για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19, και θα εξετάσει και στοιχεία από προηγούμενες δοκιμές παρόμοιων εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από τους ίδιους επιστήμονες, όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
 

Οι ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου της της AstraZeneca στις ΗΠΑ έχουν ανασταλεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, μετά την ασθένεια που εκδηλώθηκε σε Βρετανό συμμετέχοντα στις δοκιμές. Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας, μίας σπάνιας φλεγμονώδους διαταραχής του νωτιαίου μυελού.
 

Η διεξαγωγή διευρυμένης έρευνας από την FDA αυξάνει την πιθανότητα επιπλέον καθυστερήσεων για ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που θεωρείται από τα πιο προχωρημένα εμβόλια στο στάδιο της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία που ζητήθηκαν αναμένεται να φτάσουν μέσα στην εβδομάδα, ενώ αφού τα παραλάβει, η FDA θα χρειαστεί χρόνο για την ανάλυσή τους, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαθέσει 1,2 δις. δολάρια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Βρετανία, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική επέτρεψαν την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών.

Η FDA, ωστόσο, επιθυμεί να διαπιστώσει αν έχουν εμφανιστεί παρόμοιες παρενέργειες σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων που έχουν αναπτύξει οι συνεργάτες της AstraZeneca, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τις πηγές, που πρόσθεσαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν υποψίες για θέματα ασφάλειας που να σχετίζονται με αυτά τα εμβόλια.