8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ: Η Δυτική Ακτή ετοιμάζεται για επικίνδυνες καταρρακτώδεις βροχές

ΗΠΑ: Η Δυτική Ακτή ετοιμάζεται για επικίνδυνες καταρρακτώδεις βροχές
Φωτογραφία αρχείου

Προειδοποιήσεις για τεράστια καταιγίδα στον Ειρηνικό, έτοιμη να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες καταρρακτωδών βροχών και ισχυρών ανέμων, απευθύνουν οι μετεωρολόγοι, κάνοντας λόγο για την επέλαση βροχοπτώσεων ύψους έως 254 χιλιοστών στις περιοχές, της βόρειας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι η επερχόμενη καταιγίδα έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο πλημμυρών και κατολισθήσεων, ειδικά σε περιοχές που έχουν καεί κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι. Η πρόγνωση δίνει στην καταιγίδα χαρακτηριστικά κυκλώνα-βόμβα, η οποία αναμένεται να ξεσπάσει κατά κύματα τις επόμενες μέρες.

Μια καταιγίδα θεωρείται κυκλώνας όταν η ελάχιστη ατμοσφαιρική της πίεση πέσει 24 millibar ή περισσότερο μέσα σε 24 ώρες. Η εν λόγω καταιγίδα θα μπορούσε να γίνει μια «διπλή βόμβα» με πίεση στα 50 millibar, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ξανά από το 1950.

Σύμφωνα με τη San Francisco Chronicle, σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Κόλπου γύρω από το Σαν Φρανσίσκο θα μπορούσε να σημειωθεί βροχή ύψους 76.2 χιλιοστών, και σε μεγαλύτερο υψόμετρο να ξεπεράσει τα 200 χιλιοστά με ριπές ανέμου έως και 96 χλμ/ώρα, ενώ δεν θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αναμένεται μέσα στο διήμερο να επηρεαστούν παράκτιες περιοχές του βορειοδυτικού Ειρηνικού με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.

Υπογραμμίζεται ότι η καταιγίδα, που βρίσκεται τώρα στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας της Ουάσιγκτον, περιγράφεται ως «ατμοσφαιρικό ποτάμι».

«Ατμοσφαιρικά ποτάμια» είναι περιοχές στην ατμόσφαιρα όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα υδρατμών, που αναδύονται από τα ζεστά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, και ταξιδεύουν σε ύψος άνω των δύο μιλίων πάνω από τη θάλασσα. Ο μέσος ατμοσφαιρικός ποταμός μεταφέρει πάνω από 20 φορές την ποσότητα του νερού που φέρει ο Μισισιπής.

Η σφοδρή καταιγίδα έρχεται εν μέσω κρίσης ξηρασίας υπόψιν στην Καλιφόρνια. Η πολιτεία βιώνει σημειωτέον τη δεύτερη χρονιά με τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιδεινώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταξύ αυτών και ξαφνική μετάβαση από συνθήκες ξηρασίας σε ισχυρές βροχοπτώσεις.