7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Η Βουλή ψηφίζει για τις επιταγές 2.000 δολαρίων και να παρακάμψει το βέτο Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Η Βουλή ψηφίζει για τις επιταγές 2.000 δολαρίων και να παρακάμψει το βέτο Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο

H Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να υπερκεράσει το βέτο του Προέδρου Τραμπ επί του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες και παράλληλα να ψηφίσει την αποστολή επιταγών ύψους 2.000 δολαρίων για τη πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών.

Σε μια ανέλπιστη εξέλιξη χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απειλούσε με βέτο το πακέτο στήριξης της οικονομίας, αν δεν αυξανόταν το ποσό των επιταγών, υπέγραψε τελικά, αποτρέποντας μεταξύ άλλων και το ομοσπονδιακό λουκέτο. 

Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι προέτρεψε τον Τραμπ να πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ώστε στηρίξουν την πρωτοβουλία που φέρνει σήμερα προς ψήφιση. 

Οι νομοθέτες αναμένεται επίσης να παρακάμψουν το βέτο του Τραμπ για το ξεχωριστό νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο πριν λίγο καιρό πέρασε με μεγάλες πλειοψηφίες και απο τα δυο σώματα του Κογκρέσου.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έθεσε βέτο για το ζήτημα της κατάργησης του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβανόταν και η διάταξη την οποία εισήγαγε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA.