ΗΠΑ: Η «αποτυχία» του ΠΟΥ στην πανδημία «στοίχισε πολλές ζωές»

ΗΠΑ: Η «αποτυχία» του ΠΟΥ στην πανδημία «στοίχισε πολλές ζωές»

Σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του νέου κορονοϊού «ξέφυγε εκτός ελέγχου» εξαιτίας της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε σήμερα η Ουάσιγκτον, καλώντας εκ παραλλήλου για την ανάληψη δράσης ώστε ο ΠΟΥ να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, «Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ στο διήμερο ετήσιο συνέδριο του ΠΟΥ που διεξάγεται διαδικτυακά.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του περί διαφάνειας, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».

«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί», συμπλήρωσε ο Άζαρ.

Λίγες ώρες άλλωστε, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση του ετήσιου συνεδρίου του ΠΟΥ, ο Πίτερ Ναβάρο σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε εκ νέου τον οργανισμό για συγκάλυψη του κορονοϊού υπό την πίεση του Πεκίνου. Έτσι λοιπόν, αρκετές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ θέτουν ερωτήματα που αφορούν τους αρχικούς χειρισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος και τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να υποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες με αποτέλεσμα να βγει εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού. 

Η Ουάσινγκτον ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα, όπως και η Αυστραλία, καθώς πιστεύουν ότι το Πεκίνο απέκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο από το οποίο διέρρευσε ο κορονοϊός προκαλώντας την πανδημία.