ΗΠΑ: Έξι Πολιτείες θα συντονιστούν για να επανεκκινήσουν την οικονομία τους

ΗΠΑ: Έξι Πολιτείες θα συντονιστούν για να επανεκκινήσουν την οικονομία τους

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι, του Κονέκτικατ, της Πενσιλβάνιας, του Ρόουντ Άιλαντ και του Ντέλαγουερ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις και τα σχολεία, αφού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters οι έξι κυβερνήτες μίλησαν στον Τύπο μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έδωσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία των Πολιτειών τους, σημειώνοντας ότι, μολονότι θα συντονίζονται μεταξύ τους, θα τροποποιούν την προσέγγισή τους, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Πολιτείας.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι είναι σε συζητήσεις με την Πολιτεία της Μασαχουσέτης ώστε να ενταχθεί σε αυτόν τον περιφερειακό «συνασπισμό» σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία επιχειρήσεων και σχολείων. Η ομάδα εργασίας για τη συντονισμένη επανεκκίνηση θα ξεκινήσει αύριο τις συζητήσεις και, όπως είπε, ο ίδιος θέλει να «ξανανοίξει» η Πολιτεία του το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μαζικά διαγνωστικά τεστ ενόψει μια τέτοιας εξέλιξης γιατί «δεν μπορεί να αγοράσει» αρκετά από αυτά.

Ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νεντ Λαμόντ είπε ότι είναι σημαντικό «να μην τραβήξουμε τη σκανδάλη πολύ νωρίς», υπενθυμίζοντας ότι στο Τόκιο και σε άλλες ασιατικές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι αυτός αποφασίζει πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία και όχι οι κυβερνήτες Πολιτειών.