ΗΠΑ: Εξετάζεται η χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού στις αερομεταφορές

ΗΠΑ: Εξετάζεται η χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού στις αερομεταφορές

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συζητά με τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών και άλλες εταιρείες του τουριστικού τομέα την παροχή τεχνικής καθοδήγησης για τα «διαβατήρια εμβολιασμού», τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια στις διεθνείς πτήσεις, ανέφεραν σήμερα στελέχη της βιομηχανίας αυτής.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν θα απαιτήσει να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ή τους Αμερικανούς πολίτες αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά για την Covid-19. Πρόκειται επίσης να ανακοινώσει οδηγίες προς τους πολίτες για το θέμα.

Το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών και του ταξιδιωτικού τομέα, είναι αν η αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει προϋποθέσεις ή οδηγίες για να διαβεβαιώσει τις ξένες κυβερνήσεις ότι τα ψηφιακά διαβατήρια των ΗΠΑ είναι ακριβή. Στις ΗΠΑ τα εμβόλια χορηγούνται από εκατοντάδες διαφορετικές υπηρεσίες, όπως από φαρμακεία, νοσοκομεία και κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

Στελέχη του αεροπορικού τομέα εκτιμούν ότι, ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν καταστήσουν υποχρεωτικό το ψηφιακό πιστοποιητικό, άλλες χώρες μπορεί να το απαιτήσουν ή να ζητούν να έχουν εμβολιαστεί όλοι επιβάτες σε διεθνείς πτήσεις.

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση θα δώσει σύντομα οδηγίες που «θα παράσχουν σημαντικές απαντήσεις» στις ανησυχίες που εκφράζουν οι Αμερικανοί πολίτες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τα προσωπικά δεδομένα τους και το θέμα των διακρίσεων σε βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στις 22 Μαρτίου, μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες και άλλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προέτρεψαν τον Λευκό Οίκο να καθορίσει ενιαία, ομοσπονδιακά κριτήρια για τα πιστοποιητικά αυτά, διασφαλίζοντας ότι θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα αλλά και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τοπικό, πολιτειακό και διεθνές επίπεδο.

Την Δευτέρα η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό «ταξιδιωτικό πάσο» που περιλαμβάνει στοιχεία για τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί και τον εμβολιασμό τους για την Covic-19. Η Ισλανδία είχε ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα ότι ανοίγει τα σύνορά της σε όλους τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να απαιτεί να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Η Ψάκι είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα απαιτεί από τους πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με τέτοιο πιστοποιητικό. Σημείωσε όμως ότι ασκούνται πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσουν με ασφάλεια εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει μεγάλο πλήθος, όπως για παράδειγμα στα στάδια ή στα θέατρα.