ΗΠΑ: Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παραπληροφόρησης από το Ιράν

ΗΠΑ: Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παραπληροφόρησης από το Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές εξάρθρωσαν ένα δίκτυο ιστοτόπων που χρησίμευε, σύμφωνα με τις κατηγορίες, για τη διασπορά πολιτικής παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το βράδυ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι έχει υπό τον έλεγχό του 92 ιστότοπους που χρησιμοποιούσε το IRGC και εμφανίζονταν ως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης με στόχο το κοινό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Σήμερα πλησιάζουμε περισσότερο στο να σταματήσουμε την παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης του Ιράν», δήλωσε ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Άντερσον. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να κρύβεται πίσω από ψεύτικα ειδησεογραφικά μέσα».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση των αμερικανικών διωκτικών αρχών να αποτρέψουν ξένες παρεμβάσεις που έχουν στόχο τις ΗΠΑ ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Στην έρευνα υπήρξε συνεργασία του FBI με τις μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης Google, Facebook και Twitter.

Έρευνα του Reuters το 2018 είχε διαπιστώσει ότι η ίδια ιρανική εκστρατεία χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο με περισσότερους από 70 ιστότοπους για να διαδίδει προπαγάνδα εκ μέρους του ιρανικού κράτους σε 15 διαφορετικές χώρες με γεωπολιτική σημασία για την Τεχεράνη.

Ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας FireEye, που πρώτοι εντόπισαν την επιχείρηση πριν από δύο χρόνια, δήλωσαν ότι οι δραστηριότητες αυτές καταδεικνύουν πως η χρήση παραπληροφόρησης από το Ιράν εξελίσσονται ταυτόχρονα με τις ευρύτερες ικανότητες της χώρας στον κυβερνοχώρο.