ΗΠΑ: Έτοιμες να ακολουθήσουν «άλλες οδούς» για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

ΗΠΑ: Έτοιμες να ακολουθήσουν «άλλες οδούς» για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

 Οι ΗΠΑ ελπίζουν “να επιστρέψουν αρκετά γρήγορα” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως, αν είναι απαραίτητο, είναι έτοιμες να ακολουθήσουν “άλλες οδούς” για να διασφαλίσουν ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αρκετά γρήγορα στη Βιέννη”, όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν, “και τότε θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους”, εξήγησε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αξιωματούχος αυτός με δημοσιογράφους μία ημέρα πριν την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Εγιάλ Χουλάτα, σύμβουλου εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Εξάλλου ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφωνούν ότι “το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια”.

Σχολιάζοντας το “breakout time”, τον χρόνο που θεωρητικά χρειάζεται το Ιράν για να αποκτήσει υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, ο Αμερικανός εκτίμησε ότι έχει μειωθεί “από τους 12 μήνες σε μερικούς μήνες”, κάτι που έκρινε “ανησυχητικό”.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, εξακολουθεί “να πιστεύει πάρα πολύ ότι η διπλωματική οδός παραμένει η καλύτερη για την επίλυση αυτού του προβλήματος”.

“Όμως φυσικά αν δεν λειτουργήσει αυτό, υπάρχουν άλλοι δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε και είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα”.

Βάσει της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) η Τεχεράνη δέχθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της. Το 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν πάντα αντίθετη στη συμφωνία αυτή και δεν επιθυμεί οι ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν “στέλνει μηνύματα σε αρκετές πλευρές ότι είναι έτοιμο να επιστρέψει στη Βιένη”, όπου οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης περιήλθαν σε τέλμα νωρίτερα φέτος.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι εξετάζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας πριν τις αρχές Νοεμβρίου.