7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Εθνική στρατηγική κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας

ΗΠΑ: Εθνική στρατηγική κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας
APimages

Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα Τρίτη της «εθνική στρατηγική» της για την αντιμετώπιση της εσωτερικής τρομοκρατίας. Πρόκειται για μία από τις προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά το πλήθος των ρατσιστικών επιθέσεων των προηγούμενων ετών αλλά και την έφοδο στο Κογκρέσο τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές «αποτελούν αυξημένη απειλή για τη χώρα το 2021», δήλωσε σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Ιδεολογικά ουδέτερο» το σχέδιο

Οι δύο περισσότερο «φονικές» απειλές, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και τα μέλη αντικυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι «ιδεολογικά ουδέτερο» και είναι ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας.

Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, περισσότερο γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο την «πρόληψη, την παρεμπόδιση και την αποτροπή», διατηρώντας παράλληλα τις ατομικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει καταρχάς να βελτιώσει τον διαμοιρασμό πληροφοριών σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο για εξτρεμιστικές οργανώσεις ή παραστρατιωτικούς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ομοσπονδιακή αστυνομία έχουν συστήσει ένα νέο εθνικό σύστημα αναφοράς για θέματα που αφορούν την τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καταπολεμήσει τη στρατολόγηση εξτρεμιστών και την προτροπή σε βία με τη συνεργασία μεγάλων τεχνολογικών ομίλων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι εντάσσονται στο «Κάλεσμα του Κράισττσερτς», διεθνές κίνημα κατά της διαδικτυακής διασποράς εξτρεμιστικού περιεχομένου, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

Η κυβέρνηση θα βελτιώσει επίσης το σύστημα για τις διώξεις εξτρεμιστών, στρατολογώντας επιπλέον αναλυτές, ερευνητές και εισαγγελικούς λειτουργούς. Θα διασφαλίσει επίσης ότι οι δυνάμεις της τάξης ή του στρατού δεν στρατολογούν εξτρεμιστές παραστρατιωτικούς

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη μάχη απέναντι σε «στοιχεία που συνεισφέρουν μακροπρόθεσμα» στην τρομοκρατία που είναι «οι οικονομικές ανισότητες, αυτοί που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την οικονομία του 21ου αιώνα, ο δομικός ρατσισμός και η εξάπλωση των όπλων», εξήγησε η αξιωματούχος.

«Λευκή υπεροχή»

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί κατά την ομιλία της ορκωμοσίας τους στις 20 Ιανουαρίου ότι η χώρα θα «νικήσει…τον πολιτικό εξτρεμισμό, τη λευκή υπεροχή και την εγχώρια τρομοκρατία», ύστερα από πολλές φονικές επιθέσεις που είχαν ως κίνητρο τον ρατσισμό ή τον αντισημιτισμό τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είχε δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο αριθμός των ομοσπονδιακών ερευνών για «εγχώρια τρομοκρατία» είχε διπλασιαστεί, από τις 1.000 στις 2.000 από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Η χώρα σοκαρίστηκε επίσης από την αιματηρή έφοδο στο Κογκρέσο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Περίπου 500 άτομα έχουν συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τότε, σύμφωνα με το FBI.